Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: prvi sadovi dokumenta o bratstvu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 08. 2019 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.08.2019 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: prvi sadovi dokumenta o bratstvu

Frančišek pohvalno o ustanovitvi Odbora za medverski dialog v Abu Dabiju.

Papež Frančišek z veseljem pozdravlja ustanovitev »Visokega medverskega odbora« v Združenih arabskih emiratih. To namreč vzbuja upanje »za dialog, za medsebojno spoznavanje, za možnost izgradnje skupaj z verniki drugih ver in z vsemi možmi in ženami dobre volje sveta bratstva in miru«, je vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni navedel besede svetega očeta iz izjave, ki so jo včeraj predstavili v Vatikanu. Frančišek upa, da bo do podobnih pobud prišlo tudi drugod po svetu.

Združeni arabski emirati so minuli teden v Abu Dabiju ustanovili »Visoki medverski odbor«, ki naj bi skrbel za izvajanje Dokumenta o človeškem bratstvu, ki sta ga 4. februarja letos prav tam podpisala papež Frančišek in veliki imam Ahmed Al Tayeb.

Po navedbah medijev bo naloga odbora razviti okvir za zagotavljanje uresničevanja predlogov in ciljev katoliško-islamske izjave. V Dokumentu o človeškem bratstvu papež in veliki imam obsojata sleherno skrajništvo v imenu Boga in spodbujata spoštovanje človekovih pravic ter praktično sodelovanje veroizpovedi pri reševanju sporov, okoljevarstvu in družbeni pravičnosti.

Člani odbora so med drugimi predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, škof Miguel Ángel Ayuso Guixot, rektor univerze Al-Azhar, Mohamed Hussein Mahrasawi, in papežev osebni tajnik, egiptovski duhovnik Yoannis Lahzi Gaid. Poleg njih odboru pripadajo še islamski sodnik in svetovalec velikega imama Mohamed Mahmoud Abdel Salam, glavni tajnik Sveta islamskih starešin sultan Faisal Al Rumaithi, predsednik oddelka za kulturo in turizem v Abu Dabiju Mohamed Khalifa Al Mubarak ter pisatelj in medijska osebnost Yasser Hareb Al Muhairi.

Odbor bo nadzoroval tudi »Hišo abrahamitske družine« v Abu Dabiju, ki naj bi prav tako spodbujala medverske dejavnosti. Po besedah kronskega princa Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, ki jih navaja časnik The National, naj bi novi odbor spodbujal »strpnost, sodelovanje in sožitje« ne le v Združenih arabskih emiratih, temveč tudi v drugih predelih islamskega sveta.«

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / arhiv Družine
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh