Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež razglasil prve svetnike v svojem pontifikatu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 13. 05. 2013 / 07:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež razglasil prve svetnike v svojem pontifikatu

Frančišek je za nove svetnike katoliške Cerkve včeraj uradno razglasil osemsto otrantskih mučencev in dve redovnici iz Latinske Amerike.

Papež Frančišek je včeraj razglasil prve svetnike v svojem pontifikatu. Med slovesnim bogoslužjem na Trgu sv. Petra v Vatikanu je na čast oltarja povzdignil mučenca Antonia Primalda in njegovih osemsto spremljevalcev, ki so jih leta 1480 v južnoitalijanskem mestu Otranto umorili na ukaz osmanskega oblastnika, saj po padcu mesta niso bili pripravljeni sprejeti islamske vere.

Poleg otrantskih mučencev sta bili za svetnici razglašeni še kolumbijska redovna ustanoviteljica Laura di Santa Caterina da Siena Montoya y Upegui (1874-1949) in Mehičanka Maria Guadalupe Garcia Zavala (1878-1963).

Med bučnim aplavzom več deset tisoč zbranih vernikov je papež Frančišek med kratko slovesnostjo ob začetku bogoslužja otrantske mučence in obe redovnici iz Latinske Amerike uradno razglasil za nove svetnike katoliške Cerkve.

Pred tem je kardinal Angelo Amato, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov, papeža še enkrat prosil, naj v moči svojega položaja omenjene svetniške kandidate uvrsti na seznam svetnikov katoliške Cerkve in s tem omogoči njihovo češčenje v vesoljni Cerkvi. Med petjem zahvalne pesmi Te Deum so k oltarju prinesli relikvije novih svetnikov in jih razstavili na ogled zbranim vernikom. Na pročelju Petrove bazilike so visele podobe otrantskih mučencev in obeh redovnic.

Papež je v svojem nagovoru izrazil upanje, da bo priprošnja novim svetnikom prinesla mir, slogo in solidarnost predvsem v njihovih domovinah Italiji, Kolumbiji in Mehiki. Po razglasitvi je sveti oče poseben pozdrav namenil prav vernikom in uradnim delegacijam iz držav novih svetnikov.

Med pridigo je papež opozoril tudi na številne kristjane, ki so še dandanes izpostavljeni nasilju, sovražnosti in nerazumevanju. »Naj jim Bog nakloni pogum za zvestobo veri in jim omogoči, da se bodo na zlo vedno odzivali z dobroto', je dejal papež Frančišek, ki je obenem obsodil brezbrižnost in sebičnost ter pozval k okrepljenim prizadevanjem za zapostavljene in obubožane. Prvič od nastopa svojega pontifikata je sveti oče svoj nagovor predstavil ne le v italijanskem, ampak tudi v španskem jeziku.

Ob zaključku bogoslužne slovesnosti je papež pozdravil tudi udeležence 'Pohoda za življenje', ki so se zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Poudaril je pomen zaščite človeškega življenja od spočetja dalje in izrazil svojo podporo učinkoviti zaščiti zarodkov na evropski ravni. V Italiji so namreč včeraj v župnijskih skupnostih izvedli akcijo zbiranja podpisov za pridružitev evropski pobudi 'One of Us', ki zahteva pravno zaščito zarodka in človeškega življenja na vseh razvojnih stopnjah (http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/0BC85C73EF21302BC1257B0B00394DD0?OpenDocument).

Po zaključku bogoslužne slovesnosti je papež Frančišek v odprtem terenskem vozilu zapustil vatikansko ozemlje in pozdravil tudi vernike, zbrane na ulici Via della Conciliazione, ki vodi proti Vatikanu. Včerajšnje slovesnosti se je po vatikanskih ocenah udeležilo preko sto tisoč ljudi.

Foto: RV

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh