Zapri
Iskanje

Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 10. 2021 / 11:22
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost

Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost
Mladi ruski katoličani FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je napisal pismo ruskim katoličanom ob 30. obletnici ustanovitve rimsko-katoliških župnij v državi.

V pismu vernike spodbuja k srečevanju in solidarnosti, »predvsem z brati in sestrami Pravoslavnih cerkva«. Kot poroča spletni portal Vatican News, je pismo naslovljeno na papeškega nuncija v Rusiji, nadškofa Giovannija d'Aniella, ob obhajanju okrogle obletnice apostolske administracije, ki jo je leta 1991 ustanovil tedanji papež Janez Pavel II. (1978-2005).

Ustanovitev prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je povzročila ostre proteste s strani Ruske pravoslavne cerkve.

Sveti oče izreka upanje, da bi bilo celotno katoliško občestvo v Rusiji »evangeljsko seme, ki bi z radostjo in ponižnostjo nudilo jasno preglednost Božjega kraljestva«, in tamkajšnjim vernikom zagotavlja svojo duhovno bližino, »v želji, da bi potrdil cerkveno občestvo, ki nas povezuje v Kristusu«.

Ustanovitev te prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je takrat povzročila ostre proteste s strani Ruske pravoslavne cerkve. Šele po diplomatskem posredovanju zahodnih držav in Sveta Evrope z opozorilom, da je verska svoboda tudi v Rusiji ustavno zaščitena pravica, so lahko katoliški duhovniki nemoteno začeli opravljati svoje delo.

Prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je ustanovil tedanji papež Janez Pavel II. FOTO: Vatican Media

S tega vidika je Frančišek v svojem sporočilu zapisal, da ni toliko pomembno spominjati na pravne in uradne akte, pač pa je dosti pomembneje, da se »s ponižnostjo in hvaležnostjo« zavedamo sprejema in sožitja z ljudmi dobre volje. Cerkveno samozavedanje vedno znova potrebuje spodbude za obnovo in poživitev, da se občestvo ne bi preveč zaprlo vase in da bi se uprlo sleherni skušnjavi »samozadostnosti«.

V svetu vzhodnega krščanstva, v kakršnem živijo ruski katoličani, je pomembno, da skupaj živijo in delajo z drugimi krščanskimi brati in sestrami, je papež zapisal v omenjenem pismu. Ob tem drug drugega bolje spoznavajo in tako »korak za korakom« pripravljajo pot edinosti, o kateri je govoril tudi Jezus.

Katoliški cerkvi v Rusiji pripada okoli milijon ruskih državljanov.

V Rusiji danes obstaja pet katoliških škofij latinskega obreda: Moskva, Saratov, Irkutsk, Novosibirsk in Južno-Sahalinsk. Izmed 144 milijonov prebivalcev te evropsko-azijske dežele Katoliški cerkvi pripada okoli milijon ruskih državljanov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh