Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 10. 2021 / 11:22
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost
Mladi ruski katoličani FOTO: Vatican Media

Papež ruskim katoličanom: prizadevajte si za edinost

Papež Frančišek je napisal pismo ruskim katoličanom ob 30. obletnici ustanovitve rimsko-katoliških župnij v državi.

V pismu vernike spodbuja k srečevanju in solidarnosti, »predvsem z brati in sestrami Pravoslavnih cerkva«. Kot poroča spletni portal Vatican News, je pismo naslovljeno na papeškega nuncija v Rusiji, nadškofa Giovannija d'Aniella, ob obhajanju okrogle obletnice apostolske administracije, ki jo je leta 1991 ustanovil tedanji papež Janez Pavel II. (1978-2005).

Ustanovitev prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je povzročila ostre proteste s strani Ruske pravoslavne cerkve.

Sveti oče izreka upanje, da bi bilo celotno katoliško občestvo v Rusiji »evangeljsko seme, ki bi z radostjo in ponižnostjo nudilo jasno preglednost Božjega kraljestva«, in tamkajšnjim vernikom zagotavlja svojo duhovno bližino, »v želji, da bi potrdil cerkveno občestvo, ki nas povezuje v Kristusu«.

Ustanovitev te prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je takrat povzročila ostre proteste s strani Ruske pravoslavne cerkve. Šele po diplomatskem posredovanju zahodnih držav in Sveta Evrope z opozorilom, da je verska svoboda tudi v Rusiji ustavno zaščitena pravica, so lahko katoliški duhovniki nemoteno začeli opravljati svoje delo.

Prve upravne strukture rimske Cerkve v Rusiji je ustanovil tedanji papež Janez Pavel II. FOTO: Vatican Media

S tega vidika je Frančišek v svojem sporočilu zapisal, da ni toliko pomembno spominjati na pravne in uradne akte, pač pa je dosti pomembneje, da se »s ponižnostjo in hvaležnostjo« zavedamo sprejema in sožitja z ljudmi dobre volje. Cerkveno samozavedanje vedno znova potrebuje spodbude za obnovo in poživitev, da se občestvo ne bi preveč zaprlo vase in da bi se uprlo sleherni skušnjavi »samozadostnosti«.

V svetu vzhodnega krščanstva, v kakršnem živijo ruski katoličani, je pomembno, da skupaj živijo in delajo z drugimi krščanskimi brati in sestrami, je papež zapisal v omenjenem pismu. Ob tem drug drugega bolje spoznavajo in tako »korak za korakom« pripravljajo pot edinosti, o kateri je govoril tudi Jezus.

Katoliški cerkvi v Rusiji pripada okoli milijon ruskih državljanov.

V Rusiji danes obstaja pet katoliških škofij latinskega obreda: Moskva, Saratov, Irkutsk, Novosibirsk in Južno-Sahalinsk. Izmed 144 milijonov prebivalcev te evropsko-azijske dežele Katoliški cerkvi pripada okoli milijon ruskih državljanov.

Nalaganje
Nazaj na vrh