Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež s Cadillacom Pavla VI. po Sveti deželi?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 03. 2014 / 07:05
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež s Cadillacom Pavla VI. po Sveti deželi?

Papež s Cadillacom Pavla VI. po Sveti deželi?

Maronitski patriarhat zatrjuje, da je vozilo papeževega obiska iz leta 1964 še vedno v odličnem stanju.

Papež Frančišek bi lahko med svojim obiskom v Sveti deželi naokoli potoval z zgodovinskim vozilom, ki ga je pred 50 leti že uporabljal njegov predhodnik papež Pavel VI. Tako naj bi v pogovoru za italijanske medije predlagali predstavniki maronitskega patriarhata. Tisti Cadillac, ki ga je jordanski kralj Hussein katoliškemu cerkvenemu voditelju dal na razpolago ob njegovem obisku leta 1964, je s tehničnega vidika namreč še vedno v odličnem stanju, trenutno pa je na temeljitem servisu v Libanonu.

Vozilo po navedbah italijanskih medijev hranijo v voznem parku maronitskega patriarhata pri mestu Bkerke v bližini Bejruta. Jordanski monarh ga je pred petdesetimi leti podaril največjemu katoliškemu občestvu v deželi, zavedajoč se simbolnega pomena zgodovinskega obiska.





Pavel VI. se je z njim 4. januarja 1964 z letališča v Amanu preko reke Jordan, ki takrat še ni označevala razdelitvene črte, peljal v Jeruzalem. Z avtom je potoval tudi na Oljsko goro, kjer se je kasneje prišlo tudi do zgodovinskega srečanja s pravoslavnim patriarhom Atenagoro.

Ali bo Frančišek uporabil starega Cadillaca, ko bo 24. maja prispel v Aman, je seveda vprašljivo. Papež se sicer rad prevaža z rabljenimi vozili, vendar so mu bolj pri srcu manjši in skromnejši modeli. Poleg tega pa je vožnja iz Amana v Betlehem ali Jeruzalem po šestdnevni vojni leta 1967 zaradi spremenjene politične razdelitve precej drugačna.

Vir: Kathpress / AsiaNews
Foto: AsiaNews

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh