Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se bo od vernikov poslovil 27. februarja na Trgu sv. Petra

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 12. 02. 2013 / 13:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež se bo od vernikov poslovil 27. februarja na Trgu sv. Petra

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil p. Lombardi, bo zadnja papeževa splošna avdienca v sredo, 27. februarja, na trgu svetega Petra, saj se bo na njej po pričakovanjih zbralo veliko ljudi.

Papež Benedikt XVI. se bo od vernikov poslovil 27. februarja med splošno avdienco na trgu svetega Petra, je danes sporočil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Ob odhodu svetega očeta, ki je včeraj napovedal, da se ob koncu meseca poslavlja s položaja poglavarja katoliške Cerkve, drugih posebnih dogodkov ne načrtujejo.

Zadnja papeževa splošna avdienca bo v sredo, 27. februarja, na trgu svetega Petra, saj se bo na njej po pričakovanjih zbralo veliko ljudi, je na današnji novinarski konferenci pojasnil p. Lombardi.

Veliko število ljudi bi se rado udeležilo tudi bogoslužja, ki ga bo na jutrišnjo pepelnično sredo ob začetku posta daroval papež. Prav zato so sveto mašo, ki je bila najprej predvidena v cerkvi na enem od rimskih gričev, prestavili v baziliko svetega Petra, saj je tam ‘veliko več prostora’.
Do konca papeževanja Benedikta XVI. bo to tudi njegovo ‘zadnje veliko maševanje v baziliki ob prisotnosti javnosti in velikega števila kardinalov’, je pojasnil p. Lombardi.

Benedikt XVI. pa bo do konca meseca po Lombardijevih besedah izpolnil vse svoje obveznosti, vključno s srečanji z več voditelji držav, med drugim s predsednikoma Gvatemale in Romunije, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na današnji tiskovni konferenci je p. Lombardi med drugim tudi pojasnil, zakaj se je papež odločil zapustiti položaj prav ob 20. uri. To nima nič opraviti s pravnimi ali drugimi razlogi, gre le za to, da ob tej uri ‘običajno sveti oče zaključi svoj delovni dan’.

P. Lombardi je sicer danes ponovno zatrdil, da papeža k odločitvi o umiku ni spodbudila kakršna koli bolezen. Pojasnil je, da je papež pred tremi meseci prestal rutinsko operacijo, med katero so mu zamenjali baterijo srčnega spodbujevalnika. Tega so mu vstavili že pred desetimi leti, je p. Lombardi dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Lombardi je sicer danes vnovič zatrdil, da papeža k odločitvi o umiku ni spodbudila kakršnakoli bolezen. Je pa pojasnil, da je papež pred tremi meseci prestal rutinsko operacijo, med katero so mu zamenjali baterijo srčnega spodbujevalnika. Tega so mu vstavili že pred desetimi leti, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vatikanski tiskovni predstavnik je tudi potrdil, da je papež odločitev o odstopu sprejel že po vrnitvi z obiska v Mehiki in na Kubi marca lani. Po poročanju italijanskih medijev naj bi bil o tem obveščen zelo ozek krog njegovih sodelavcev, med njimi papežev osebni tajnik Georg Gaenswein.

Konklave, na katerem bodo kardinali izbirali naslednika Benedikta XVI., bo po besedah p. Lombardija potekal dva do tri tedne po odstopu papeža ob koncu februarja. Kot je spomnil, je po smrti Janeza Pavla II. do konklava preteklo sedemnajst dni.

P. Lombardi je izrazil prepričanje, da papež, ki ga je označil za diskretnega človeka, ne bo "nikakor vplival na izbiro svojega naslednika". Zaenkrat sicer še ni jasno, kakšen naziv bo po koncu februarja nosil Benedikt XVI., vendar se p. Lombardiju zdi malo verjetno, da ga bodo ponovno imenovali kardinal.

Zaenkrat je še nejasno, kaj se bo po odstopu zgodilo z papeškim prstanom Benedikta XVI. Kot je pojasnil p. Lombardi, ga bodo morda zlomili; prstan po smrti papeža sicer razbijejo s kladivom. Vsi predmeti, ki so "neposredno povezani s pontifikatom, morajo biti uničeni", je še pojasnil p. Lombardi.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh