Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se bo v Posočju spomnil pokojnih sorodnikov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 07. 2014 / 07:40
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se bo v Posočju spomnil pokojnih sorodnikov

Papež se bo v Posočju spomnil pokojnih sorodnikov

Dvanajst soških bitk sodi med spopade z največjimi izgubami v prvi vojni.

Papež Frančišek se bo med svojim romanjem na prizorišče Soške fronte, k vojaškemu spomeniku v Foljanu 13. septembra letos, spomnil tudi svojih sorodnikov, ki so izgubili življenje v prvi svetovni vojni, je v pogovoru za italijanske medije pojasnil beneški zgodovinar Lorenzo Cadeddu.



Cadeddu svojo tezo utemeljuje s seznamom padlih, ki ga sam preučuje. Med imeni najdemo tudi Vittoria Bergoglia, prastrica današnjega papeža, ki je padel 29. novembra 1915 v bitki z avstrijsko vojsko na gori Col di Lana v Dolomitih. Na Monte Ortigara je dve leti kasneje, 18. junija 1917, življenje izgubil Giulio Bergoglio, drugi Frančiškov prastric. Papež je že 6. junija letos med avdienco za italijanske karabinjerje spregovoril o usodi svoje družine v prvi svetovni vojni. Njegov ded se je boril ob reki Piave in je komajda ostal živ.



Minuli teden so se v Flandriji zbrali predsedniki 28 držav in vlad članic Evropske zveze, v mestu Ypres pa so obeležili spomin na grozote prve svetovne vojne. Dvanajst soških bitk ob bojih pri Ypru in Verdunu velja za spopade z največjimi izgubami v prvi svetovni vojni. Med junijem 1915 in novembrom 1917 je bilo ubitih ali hudo ranjenih več kot 70.000 vojakov. Nanje spominja obeležje v Foljanu, ki ga bo v letošnjem septembru obiskal papež Frančišek.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh