Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se je znova srečal s kanadskimi staroselci

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 04. 2022 / 18:24
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 07:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se je znova srečal s kanadskimi staroselci
David Chartrand, predsednik Zveze Metisov iz Manitobe. FOTO: Vatican Media

Papež se je znova srečal s kanadskimi staroselci

Papež Frančišek se je danes znova srečal s skupino kanadskih staroselcev.

Tokrat je v Vatikanu sprejel predstavnike Metisov iz Manitobe. Po navedbah avstrijskega Kathpressa so delegacijo spremljali tudi kanadski škofje. Predsednik skupine je po srečanju časnikarjem povedal, da so zelo ganjeni, saj jih je Frančišek iskreno prosil za odpuščanje.

Papež se je kanadskim staroselcem opravičil za krivice, ki so jih domorodnim ljudstvom v Kanadi storili predstavniki Katoliške cerkve.

Že konec letošnjega marca so se kanadske delegacije Inuitov, Metisov in Prvih narodov v Vatikanu srečale z voditeljem Katoliške cerkve. Skupina iz Manitobe se je zaradi notranjih nesoglasij v krovni organizaciji Metis dogovorila za lasten termin srečanja.

Obisk predstavnikov kanadskih staroselcev v letošnjem marcu se je končal s prošnjo papeža Frančiška za odpuščanje. Sveti oče se je opravičil za krivice, ki so jih domorodnim ljudstvom v Kanadi storili predstavniki Katoliške cerkve. V 19. in 20. stoletju so otroke staroselcev oropali njihove kulture, zanje slabo skrbeli in jih tudi zlorabljali v spornih internatskih šolah, ki jih je večinoma upravljala Cerkev.

Papež Frančišek je gostom obljubil, da bo Kanado obiskal konec letošnjega julija, vendar Vatikan tega še ni potrdil.

Uradno papeževo opravičilo, ki so ga zahtevali kanadski staroselci, še ni bilo izrečeno. Po navedbah predstavnika staroselcev jim je Frančišek obljubil, da bo Kanado obiskal konec letošnjega julija. Vatikan tega apostolskega potovanja še ni potrdil.

Nalaganje
Nazaj na vrh