Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanadski staroselci pri papežu: »Kar se nam je zgodilo, se ne bi smelo nikoli«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 01. 04. 2022 / 04:00
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2022 / 22:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanadski staroselci pri papežu: »Kar se nam je zgodilo, se ne bi smelo nikoli«
Srečanje je potekalo v »ozračju poslušanja in bližine«. FOTO: Vatican Media

Kanadski staroselci pri papežu: »Kar se nam je zgodilo, se ne bi smelo nikoli«

Potem ko se je papež Frančišek že v ponedeljek v Vatikanu ločeno srečal s predstavniki dveh skupin kanadskih staroselcev, Inuitov in Metisov, je včeraj sprejel še delegacijo 20 zastopnikov tretje skupine, »Prvih narodov« (First Nations).

Srečanje, ki so mu prisostvovali tudi kanadski škofje, je potekalo v »ozračju poslušanja in bližine«, po njem pa so predstavniki »Prvih narodov«, oblečeni v tradicionalna oblačila, o nepozabni izkušnji »na ta zelo poseben dan« spregovorili še sedmi sili na Trgu sv. Petra. Vodja delegacije Gerald Antoine je poudaril, da je sveti oče pozorno prisluhnil njihovim besedam: »Stvari, ki so se nam zgodile, se nam ne bi smele nikdar zgoditi. Tu smo, da vam povemo resnico.« Njegove besede so odsevale bolečino zaradi preteklih dogodkov, zlorab in številnih žrtev v katoliških internatih.

Prisilna integracija avtohtonih otrok

Zgodba prisilne integracije avtohtonih otrok v kanadsko kulturo z ločitvijo od njihovih družin in nastanitvijo v internatih, veliko jih je upravljala Katoliška cerkev, je lani poleti dobila nov pospešek z odkritjem množičnih grobišč na teh lokacijah. Pot sprave in odpuščanja, ki ji je junija lani pomemben pečat dalo priznanje »mea culpa« kanadskih škofov, se mora torej nadaljevati, sta si enotni obe strani.

Že v ponedeljek se je sveti oče srečal tudi z delegacijo Metisov. FOTO: Vatican Media

»Ni nam ostalo veliko časa«

»Mati Zemlja je naš dom,« je poglavar Antoine spomnil na pristen in globok odnos staroselcev z »materjo Zemljo« ter dodal, da morajo biti slišani glasovi avtohtonih prebivalcev, ki lahko govorijo resnico o Zemlji, ki jo je treba zaščititi. »Skupaj se moramo torej truditi, kajti ni nam ostalo veliko časa,« je izpostavil Gerald Antoine.

Povabilo papežu v Kanado

O času je že v ponedeljek po avdienci pri papežu, na kateri je bila ponovno glasno izražena potreba po »resnici, pravičnosti, ozdravitvi in spravi«, spregovorila tudi predstavnica Metisov Cassidy Caron: »Čeprav je čas za priznanje in opravičilo že davno potekel, ni za pravo stvar nikdar prepozno.« Predstavnica Inuitov Martha Greig, preživela iz katoliškega internata, pa je svetega očeta povabila v Kanado, kajti »to bi nekdanjim gojencem in njihovim družinam zares veliko pomenilo.«

Skupna avdienca za predstavnike vseh skupin

Papežev obisk v Kanadi je bil v preteklosti sicer že najavljen, ni bil pa še potrjen. Danes, zadnji dan obiska kanadskih staroselcev v Vatikanu, pa bo sveti oče Frančišek v dvorani Klementina na skupni avdienci sprejel še predstavnike vseh treh skupin, prav tako pa se bo srečal še s člani Kanadske škofovske konference.

Nalaganje
Nazaj na vrh