Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče prisluhnil pričevanjem kanadskih staroselcev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2022 / 20:44
Oznake: Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 20:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče prisluhnil pričevanjem kanadskih staroselcev
Papež Frančišek z delegacijo Metisov. FOTO: Vatican Media

Sveti oče prisluhnil pričevanjem kanadskih staroselcev

Papež Frančišek se je danes na ločenih enournih srečanjih sestal z dvema delegacijama kanadskih staroselcev in s tem odprl niz srečanj, ki se bodo nadaljevala v prihodnjih dneh.

Po navedbah portala Vatican News, ki se sklicuje na izjavo tiskovnega urada Svetega sedeža, se je papež Frančišek srečal z okrog desetimi predstavniki ljudstva Metisov in osmimi predstavniki Inuitov. Delegaciji je spremljalo šest škofov iz Kanadske škofovske konference.

Prisluhniti bolečim zgodbam

V izjavi za javnost je zapisano, da je želel sveti oče »prisluhniti in ponuditi prostor bolečim zgodbam, ki jih delijo preživeli«. Predstavnica Metisov Cassidy Caron pa je poudarila: »Upamo, da bo Frančišek te zgodbe prenesel iz svoje glave v svoje srce. Čeprav je čas za priznanje in opravičilo že zdavnaj potekel, ni nikoli prepozno storiti pravo stvar.«

Zahteve staroselcev

Delegaciji sta sicer pozdravili Frančiškovo pripravljenost prisluhniti, a sta tudi postavili posebne zahteve do papeža in Cerkve, med drugim za dostop do cerkvenih evidenc o šolah. Glede izplačila odškodnin prizadetim so predstavniki avtohtonih prebivalcev poudarili, da napredujejo počasi in birokratsko, če sploh.


Prisilno šolanje in zlorabe

Okrog 150.000 mladih staroselcev so v 139 internatih po vsej državi, ki jih je v imenu vlade upravljala Katoliška cerkev, prisilno šolali od 19. stoletja do 90. let minulega stoletja, jih ločili od njihovega jezika in kulture ter jih tudi telesno in spolno zlorabljali.

Nad 4000 otroških žrtev

Po izsledkih posebne kanadske komisije je v teh internatih umrlo nad 4000 otrok, zadnja leta pa so na območju internatov odkrili več kot 1200 neoznačenih otroških grobov. Kanadska vlada se je januarja s predstavniki staroselcev dogovorila o 40 milijardah kanadskih dolarjev odškodnine družinam žrtev in za reformo družinske politike.

Namesto lanskega decembra

Drugo zasebno srečanje papeža Frančiška, tokrat s predstavniki tretje delegacije, »Prvih narodov«, je predvideno za četrtek, za petek pa še zaključna avdienca celotne delegacije. Obisk kanadskih staroselcev pri svetem očetu je bil sprva predviden za lanski december, a je bil prestavljen zaradi pandemije covida-19.

Nalaganje
Nazaj na vrh