Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kanada: več deset milijard dolarjev vreden dogovor o poravnavi s staroselci

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 05. 01. 2022 / 12:18
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.01.2022 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kanada: več deset milijard dolarjev vreden dogovor o poravnavi s staroselci
Ljudje se zbirajo ob nekdanjem internatu za otroke staroselcev v kanadskem Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Kanada: več deset milijard dolarjev vreden dogovor o poravnavi s staroselci

Kanadska vlada je danes sporočila, da je s predstavniki staroselcev dosegla dogovor v vrednosti 40 milijard kanadskih dolarjev (okoli 28 milijard evrov), ki jih bo namenila za odškodnine družinam staroselcev in za reformo diskriminatorne družinske politike.

Doseženi načelni dogovori vključujejo 20 milijard kanadskih dolarjev (13,9 milijarde evrov) za otroke staroselcev, ki so jih odvzeli njihovim družinam in jih poslali v internatske šole, poroča STA. Preostalih 20 milijard bo v prihodnjih petih letih namenjenih reformi sistema služb, pristojnih za otroke in družine.

Višino odškodnin, ki jih bodo izplačali posameznikom, bodo določili v posvetovanju s stroko in največjo staroselsko organizacijo Skupščina prvih narodov.

Načelni dogovori naj bi bili zaključeni v prihodnjih mesecih, višino odškodnin, ki jih bodo izplačali posameznikom, pa bodo določili v posvetovanju s stroko in največjo staroselsko organizacijo Skupščina prvih narodov. Minister Marc Miller, pristojen za odnose med kanadsko vlado in staroselci, je dogovor označil za »največjo poravnavo v kanadski zgodovini«, odvetniki, ki so staroselce zastopali v sodnem procesu, na katerem temelji dogovor, pa ga označujejo celo za zgodovinskega.

Okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov so v 139 internatih po državi, ki jih je v imenu vlade upravljala Katoliška cerkev, prisilno šolali od 19. stoletja pa vse do 90. let prejšnjega stoletja. Otroke so iztrgali iz njihovih družin ter jih odrezali od njihovega jezika in kulture, pogosto pa so jih tudi telesno in spolno zlorabljali.

Kanada je po ugotovitvah posebne komisije za iskanje resnice in spravo nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 za dogajanje uradno opravičila.

Po podatkih kanadske posebne komisije za iskanje resnice in spravo je v teh internatih umrlo več kot 4.000 otrok, vendar točno število zaenkrat ni znano. Na območju internatov so v zadnjih letih odkrili več kot 1.200 neoznačenih grobov otrok. Komisija je ugotovila, da je Kanada nad staroselci izvedla kulturni genocid, kanadska vlada pa se je leta 2008 za dogajanje uradno opravičila.

Nalaganje
Nazaj na vrh