Zapri
Iskanje

Papež Frančišek je pripravljen obiskati Kanado

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 10. 2021 / 10:44
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.10.2021 / 10:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež Frančišek je pripravljen obiskati Kanado

Papež Frančišek je pripravljen obiskati Kanado
Papeža so na obisk v domovino povabili kanadski škofje FOTO: Vatican Media
Papež Frančišek je izrazil pripravljenost, da obišče Kanado in s svojo navzočnostjo podpre tamkajšnji spravni proces med Katoliško cerkvijo in staroselskimi skupnostmi, so včeraj sporočili iz Vatikana, predvidenega datuma obiska pa zaenkrat še ne omenjajo.

Papeža so na obisk v domovino povabili kanadski škofje, poroča avstrijski Kathpress, v ozadju njihovega vabila pa je že dlje časa trajajoči pastoralni proces sprave s tamkajšnjimi staroselci in ozdravljenje naroda po tragičnih odkritjih v letošnji pomladi.

Kanadski škofje so se tamkajšnjim staroselcem javno opravičili in napovedali nabirko za njihove potrebe.

Škofje so pred nekaj tedni izrekli javno opravičilo »za trpljenje, ki ga je Cerkev s svojo vpletenostjo v nekdanji sistem internatov za otroke staroselcev povzročila med tamkajšnjim prebivalstvom«, v kanadski pokrajini Saskatchewan pa so napovedali nabirko za potomce tamkajšnjih staroselskih prebivalcev. 

Šolsko poslopje v sklopu internata za otroke staroselcev v Kamloopsu FOTO: Vatican Media

Obisk staroselcev v letošnjem decembru

V letošnjem decembru se želijo staroselci iz Kanade srečati s papežem Frančiškom v Vatikanu. Obisk delegacije je predviden med 17. in 20. decembrom, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale. Srečanje sicer načrtujejo že dve leti, vendar so ga morali zaradi epidemije koronavirusne bolezni preložiti.

Romanje ozdravljenja in sprave

Medtem je obisk postal še bolj aktualen, saj so v Kanadi od konca letošnjega maja na ozemljih nekdanjih katoliških internatov z zemeljskim radarjem odkrili več kot 1.000 grobov s posmrtnimi ostanki otrok. V 19. in 20. stoletju so po nekaterih ocenah v internate prisilno namestili več kot 100.000 otrok staroselskih mater, z namenom, da jih »prilagodijo življenju v krščanski civilizaciji«. Mnoge izmed več kot 130 ustanov po vsej državi so bile pod okriljem redovnih skupnosti. Številni otroci so umrli zaradi nalezljivih bolezni, neznano število gojencev pa je bilo sodeč po poročilih telesno ali spolno zlorabljenih.

Obisk papeža Frančiška v Kanadi, kot »romanje ozdravljenja in sprave«, bi bil torej več kot zaželjen z več plati, vendar ga iz Vatikana doslej še niso dokončno potrdili.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh