Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež se bo srečal z delegacijami kanadskih staroselcev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 03. 2022 / 09:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2022 / 09:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež se bo srečal z delegacijami kanadskih staroselcev
Papež bo med srečanjem prisluhnil pričevanjem kanadskih staroselcev. FOTO: Vatican Media

Papež se bo srečal z delegacijami kanadskih staroselcev

Vatikan bo prihodnji teden obiskalo več delegacij kanadskih staroselskih ljudstev, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada.

V Vatikanu v včerajšnji kratki izjavi pojasnjujejo, da se bo papež Frančišek posamično srečal z več različnimi delegacijami kanadskih staroselskih ljudstev, skupaj z njihovimi škofi. Sveti oče bo imel priložnost prisluhniti njihovim pričevanjem, tudi nekaterim osebnim pričevanjem o trajni zapuščini t.i. internatskih šol.

Papež se bo srečal s predstavniki treh glavnih skupin staroselskih ljudstev, »First Nations«, Inuitov in Metisov.

Po navedbah Kanadske škofovske konference se bo papež srečal s predstavniki treh glavnih skupin staroselskih ljudstev, »First Nations«, Inuitov in Metisov, ki jih priznava kanadska ustava iz leta 1982.

Papež Frančišek se bo v ponedeljek, 28. marca, srečal z delegacijama Metisov in Inuitov, z delegacijo »Prvih narodov« pa v četrtek, 31. marca.

Družina pred nekdanjo internatsko šolo v Kamloopsu. FOTO: Vatican Media

Naslednji dan, v petek, 1. aprila, bo papež Frančišek skupaj sprejel vse tri delegacije, skupaj s predstavniki Kanadske škofovske konference, med katero bo sveti oče nagovoril navzoče.

Pot do ozdravljenja

Srečanje s papežem Frančiškom je Kanadska škofovska konferenca sprva napovedala novembra 2021. Takrat je njen predsednik, škof Raymond Poisson, dejal: »Pot do ozdravljenja in sprave je dolga, vendar verjamemo, da bo to pomemben mejnik pri zavezanosti Katoliške cerkve, da obnovi in okrepi medsebojne odnose ter se spravi s staroselskimi ljudstvi po vsej deželi.«

Spomenik pred nekdanjo internatsko šolo v Kamloopsu. FOTO: Vatican Media

Kot je še pojasnil, s to delegacijo »upamo, da bomo skupaj hodili na nov način, da bomo ponižno poslušali in razločili prihodnje korake, ki jih Cerkev lahko stori, da bi podprla preživele iz internatskih šol, njihove družine in njihove skupnosti.«

Srečanje papeža Frančiška s kanadskimi staroselci je bilo najprej načrtovano za december 2021, vendar je bilo preloženo zaradi naraščanja primerov okužb z novim koronavirusom v Italiji.

Kupi v trgovini

Ameriška predavanja
Filozofija in esejistika
9,01€
Nalaganje
Nazaj na vrh