Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež si želi krščansko-muslimanskega pričevanja proti nasilju

Objava: 20. 09. 2012 / 08:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež si želi krščansko-muslimanskega pričevanja proti nasilju

Benedikt XVI. je med včerajšnjo splošno avdienco dejal, da je bilo ozračje med nedavnim obiskom v Libanonu ‘konstruktivno in sproščeno’.

Papež Benedikt XVI. je kristjane in muslimane pozval k skupnim prizadevanjem za odpravo nasilja. Nastopil je trenutek za ‘pokončno in odločno pričevanje proti razkolom in vojnam’, je sveti oče dejal med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu. “Ni nasilje tisto, ki ustvarja mir, pač pa dialog, spoštovanje človekovega dostojanstva in predvsem sprava”, je pojasnil Benedikt XVI.

Svoj obisk v Libanonu minuli konec tedna je papež označil kot ‘močno znamenje upanja za celotno človeštvo’. Muslimani so ga sprejeli ‘z velikim spoštovanjem’ in ‘odkritim občudovanjem’, je dejal Benedikt XVI. ob obujanju spominov na nedavno romanje. Celoten obisk je bil prežet ‘s pomembno izkušnjo medsebojnega spoštovanja, razumevanja in bratstva’. Njegovo sporočilo o dialogu in sodelovanju med kristjani in muslimani je postalo uresničljivo zgolj zaradi ‘nenehne in dejavne udeležbe’ muslimanov ves čas obiska, je poudaril sveti oče pred več tisoč romarji, ki so se včeraj zbrali v vatikanski dvorani za avdience.

Papež je po lastnih besedah predvsem želel opogumiti ljudi v luči ‘strašnega spora’ v Siriji, ki je prinesel že na tisoče mrtvih in velikansko reko beguncev, ter ‘zapletenega položaja’ v Iraku. Izrazil je upanje, da bo njegovo sporočilo pripomoglo vodilnim na teh področjih, da bodo napravili ‘odločilne korake na poti proti miru in boljšemu razumevanju odnosov med kristjani in muslimani’.

Benedikt XVI. se je s tridnevnega obiska v Libanonu vrnil minulo nedeljo. Uradni povod za potovanje je bila predaja sklepnega dokumenta bližnjevzhodne sinode, ki je v Vatikanu zasedala oktobra 2010.

Sveti oče je bil globoko ganjen in poln hvaležnosti za prisrčen sprejem v Libanonu. Ozračje obiska je bilo po njegovih besedah ‘konstruktivno in sproščeno’. Še posebej mladi so mu s svojim navdušenjem pokazali, da je Cerkev na Bližnjem Vzhodu mlada in živahna. Potovanje je bilo ‘ganljiv cerkveni dogodek’ in izvrstna priložnost za dialog. Papež se je posebej razveselil srečanja s predstavniki muslimanske skupnosti in tamkajšnjimi politiki. Med pogovori v teh krogih se je namreč še okrepilo medsebojno spoštovanje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh