Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sklical škofovsko sinodo o pastorali družin

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 10. 2013 / 07:01
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sklical škofovsko sinodo o pastorali družin

Papež sklical škofovsko sinodo o pastorali družin

Jeseni 2014 bodo škofje na izrednem zasedanju sinode razpravljali o pastoralnih izzivih družine v okviru evangelizacije.

Papež Frančišek je oktobra prihodnje leto sklical tretje izredno zasedanje škofovske sinode o pastorali družin. Med 5. in 19. oktobrom 2014 bodo predstavniki vseh krajevnih Cerkva razpravljali o »Pastoralnih izzivih družine v okviru evangelizacije«, je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Omenjena tema je bila že na programu srečanja osmih kardinalov svetovalcev s papežem Frančiškom. Po besedah p. Lombardija je bila odločitev o sklicu izredne sinode sprejeta minuli ponedeljek, ko je s papežem zasedal tudi svet sinode. V okviru zasedanja v prihodnji jeseni naj bi razpravljali tudi o znova poročenih ločenih v katoliški Cerkvi.

Frančišek je sodeloval na obeh dnevih 13. rednega zasedanja sveta škofovske sinode, v ponedeljek in torek, je pojasnil p. Lombardi. Udeležba papeža na takšnem zasedanju velja kot nekaj neobičajnega.

Sveti oče je pred mesecem dni v pogovoru za jezuitsko revijo napovedal, da bo škofovsko sinodo povzdignil v kolegialno posvetovalno telo za vodenje vesoljne Cerkve. Obenem je izrazil kritiko, da je bila škofovska sinoda doslej »pretoga« in da je potrebna korenite reforme. O tem so razpravljali tudi na svetu kardinalov o reformi rimske kurije, ki se je v preteklih dneh prvič sestal v Vatikanu.Za novega glavnega tajnika svetovne škofovske sinode je Frančišek v letošnjem septembru imenoval dosedanjega tajnika Kongregacije za škofe, Lorenza Baldisserija. Zadnje, 13. redno zasedanje svetovne škofovske sinode v lanskem letu je bilo namenjeno novi evangelizaciji, sklepnega dokumenta pa zaenkrat še niso objavili.

Kot poroča Radio Vatikan, prihodnje leto torej prirejajo tretje izredno zasedanje škofovske sinode, namenjeno družini. Prvo izredno generalno zasedanje leta 1969 je bilo namenjeno sodelovanju med Svetim sedežem in škofovskimi konferencami, drugo, leta 1985, pa je bilo posvečeno dvajseti obletnici zaključka drugega vatikanskega cerkvenega zbora. Obe zasedanji sta bili prirejeni dve leti po rednem generalnem zasedanju škofovske sinode: leta 1967 so škofje govorili o ohranjanju in okrepitvi katoliške vere, leta 1983 pa so razpravljali o pokori in spravi v poslanstvu Cerkve. Tudi tokratno izredno generalno zasedanje škofovske sinode je sklicano dve leti po rednem, ki se je odvijalo oktobra 2012 na temo Nova evangelizacija za posredovanje krščanske vere.







Vir: Kathpress / RV
Foto: arhiv Družine / news.va

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh