Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spodbudil pogumen boj proti trgovini z mamili

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 07. 2013 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spodbudil pogumen boj proti trgovini z mamili

Papež spodbudil pogumen boj proti trgovini z mamili

Sveti oče je v Riu de Janeiru blagoslovil bolnišnico za zdravljenje odvisnikov: »Proti težavam, ki jih povzroča potrošništvo, se moramo boriti!«

Papež Frančišek je med včerajšnjim obiskom bolnišnice za zdravljenje odvisnikov v Riu de Janeiru pozval k pogumnem boju proti trgovini z mamili v Latinski Ameriki. »Zlo trgovine z mamili, ki spodbuja nasilje ter seje bolečino in smrt, zahteva pogumen odziv celotne družbe«, je sveti oče dejal ob blagoslovu bolnišnice sv. Frančiška Asiškega. Liberalizacija uživanja mamil, o kateri razpravljajo v številnih državah celine, je povsem zgrešeno sredstvo.

»Potrebno je, da se lotimo problemov, ki so temelj odvisnosti od mamil, tako da si prizadevamo za večjo pravičnost, ki bo mladim predstavila temeljne vrednote, na katerih je potrebno graditi življenje v skupnosti, da pomagamo ljudem v stiski in jim podarjamo upanje v prihodnost«, je Frančišek dejal v svojem nagovoru ob navzočnosti okoli 500 pacientov in njihovih svojcev ter zdravnikov in negovalcev bolnišnice sv. Frančiška Asiškega.

Ljudi, ki se tam borijo proti odvisnosti, je sveti oče spodbudil, naj nikoli ne obupajo. »Ne dovolite, da vam ukradejo upanje!«, jih je pozval papež. »Znova lahko vstanete, znova lahko zaživite – to je truda polno delo, vendar mogoče, če si tega želite.« Volja posameznika je po papeževih besedah temeljni pogoj za ozdravljenje odvisnosti od mamil. »Pri tem vas ne more nihče nadomestiti«, je zbranim pojasnil sveti oče.

Mnogi ne zmorejo poguma, da bi se podali na to zahtevno in težko pot. Toda Cerkev in številni pomočniki ljudem stojijo ob strani. »Tistemu, ki je v stiski, ki je padel v temo odvisnosti – morda sam ne, zakaj, podajmo roko«, je papež pozval vse navzoče.

Papež Frančišek je spodbudil tudi svojce odvisnikov, ki jim prav tako ni lahko, bolnišničnemu osebju pa se je iskreno zahvalil za njihova prizadevanja. »Vaše služenje je dragoceno, opravljajte ga z ljubeznijo; to je služenje Kristusu, ki je navzoč v teh bratih in sestrah«, je dejal sveti oče.

Bolnišnico sv. Frančiška Asiškega je papež imenoval 'svetišče človeškega trpljenja' v duhu svetnika, po katerem nosi ime. Sv. Frančišek je spoznal, da resnično bogastvo ni v posedovanju in v posvetnih malikih, pač pa v sledenju Kristusu in služenju sočloveku. »Vsi se moramo naučiti, da bomo znali tako kot sveti Frančišek objemati uboge in trpeče.« Na svetu je namreč veliko 'trgovcev s smrtjo', ki za vsako ceno sledijo logiki moči in zaslužka.

Pred njegovim nagovorom so pacienti bolnišnice papežu Frančišku razodeli zgodbe svojega trpljenja. V tamkajšnji kapeli je Frančišek s prisotnimi zmolil krajšo molitev, ob zaključku svojega obiska pa je blagoslovil novo terapevtsko krilo stavbe, ki je bilo zgrajeno s pomočjo Italijanske škofovske konference.

Bolnišnico sv. Frančiška Asiškega vodi skupnost laiških frančiškanov, leži pa na južnem obrobju Ria de Janeira. Ustanovljena je bila leta 1985, v njej pa nudijo zdravljenje odvisnosti od alkohola in mamil ter medicinsko-kirurško oskrbo. V bolnišnici je prostora za več kot 500 odvisnikov.


Vir: Kathpress
Foto: news.va


Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh