Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež spodbuja mir, dostojanstvo in izobrazbo za vse Afganistance

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 09. 2021 / 17:49
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 17:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež spodbuja mir, dostojanstvo in izobrazbo za vse Afganistance
Papež med včerajšnjim angelusom o Afganistancih, potovanju v Budimpešto in na Slovaško ter o notranji gluhoti FOTO: Vatican Media

Papež spodbuja mir, dostojanstvo in izobrazbo za vse Afganistance

Papež Frančišek je v luči vedno večje stiske za številne Afganistance skupnost držav pozval, naj si prizadevajo za pomoč najbolj ranljivim ter sprejmejo in zaščitijo tiste, ki iščejo novo življenje.

Med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu je spodbudil tudi k molitvi za notranje brezdomce, da bi bili deležni potrebne pomoči in zaščite. Sveti oče je opozoril tudi na mlade Afganistance, ki nujno potrebujejo izobrazbo, »dobrino, ki je bistvena za človekov razvoj«, ter spodbudil, da bi lahko vsi Afganistanci, tako v domovini kot na poti, pa tudi v državah, ki so jih sprejele, živeli v dostojanstvu, miru in bratstvu s svojimi bližnjimi.

O skorajšnjem romanju v Budimpešto in na Slovaško

Papež je zbrane vernike prosil tudi za molitveno podporo skorajšnjega obiska na v Budimpešti in na Slovaškem, kamor se odpravlja prihodnjo nedeljo. Kot je dejal, vse obiske, ki jih bo opravil, izroča »priprošnji številnih junakov vere, ki so v teh krajih med sovražnostjo in preganjanjem pričevali za evangelij«. Ti pričevalci vere naj tudi danes pomagajo pričevati Evropi Gospodovo dobro oznanilo »ne toliko z besedami, ampak bolj z dejanji dela usmiljenja in gostoljubnosti«.

Naj bodo dnevi mojega potovanja v osrčje Evrope zaznamovani s češčenjem in molitvijo.

Dnevi njegovega potovanja v osrčje Evrope »naj bodo zaznamovani s češčenjem in molitvijo«. Frančišek se je iskreno zahvalil vsem, »ki pripravljajo to potovanje«, in pozdravil »tiste, ki me pričakujejo in jih tudi jaz želim iz srca srečati«.

FOTO: Vatican Media

Svarilo pred »notranjo gluhoto«

V katehezi med včerajšnjo opoldansko molitvijo je papež kristjane opozoril pred »gluhoto srca«. Tovrstna notranja gluhota je pogosto dosti hujša od telesne, je sveti oče pojasnil zbranim romarjem. Pri tem je izhajal iz nedeljske Božje besede in opozoril: »Prevzeti od naglice, tisočih stvari, ki jih je treba izreči in storiti, ne najdemo časa, da bi se ustavili in prisluhnili tistim, ki želijo z nami spregovoriti.«

Notranja gluhota je pogosto dosti hujša od telesne.

Ljudem tako grozi nevarnost, da bomo postali »neprepustni za vse« in da »ne bomo več dali prostora tistemu, ki nujno potrebuje, da mu prisluhnemo«. To so predvsem otroci, mladi in ostareli, mnogi, »ki ne potrebujejo toliko besed in pridige«, temveč zgolj to, da jim prisluhnemo.

»Poslušaj Izrael, ti poslušaj!«

Vsakdo bi se moral vprašati, kako lahko ljudem, ki so mu blizu, daruje svoj čas. Prekinjene dialoge običajno lažje znova začnemo ne z besedami, »temveč z molkom, tako, da drugega začnemo potrpežljivo poslušati, sprejmemo njega in vse, kar nosi v sebi«.

Vsak dan vsaj malo poslušanja in tišine, kakšno nepotrebno besedo manj in kakšno Božjo Besedo več.

Po papeževih besedah podobno velja za Boga: tudi Njemu moramo prisluhniti. Najpomembnejša svetopisemska zapoved se namenoma začne z besedami: »Poslušaj Izrael, ti poslušaj!« »Res je, da smo kristjani, toda pogosto med tisočerimi besedami, ki jih vsak dan slišimo, ne najdemo niti sekunde, da bi pustili v sebi odmevati nekaj evangeljskih besed,« je opozoril Frančišek in predlagal učinkovito zdravilo: »Vsak dan vsaj malo poslušanja in tišine, kakšno nepotrebno besedo manj in kakšno Božjo Besedo več.«

Nalaganje
Nazaj na vrh