Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel nadškofe metropolite, njihove sorodnike in prijatelje

Objava: 02. 07. 2012 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel nadškofe metropolite, njihove sorodnike in prijatelje

Palij predstavlja skrb in odgovornost pastirja za čredo in naloga škofov je negovanje in ohranjanje edinosti.

Papež Benedikt XVI. je v soboto sprejel nadškofe metropolite, ki jim je med petkovo slovesno sveto mašo na praznik apostolov Petra in Pavla izročil palij, v znamenje edinosti s Petrovim naslednikom. Kot poroča Radio Vatikan, so se avdience udeležili tudi njihovi sorodniki in prijatelji. Sveti oče je v nagovoru pozdravil vsakega nadškofa posebej in poudaril, da njihovo srečanje ponazarja cerkveno občestvo. Ko so se zbrali z različnih koncev sveta, so na viden način izrazili vesoljnost Cerkve, ki je poklicana, da oznanja evangelij na vseh celinah in v različnih jezikih.

Benedikt XVI. je najprej pozdravil italijanske metropolite, med katerimi je bil tudi novi beneški patriarh Francesco Moraglia. Zagotovil jim je svojo molitev in jih spodbudil, da bi svoje škofovsko poslanstvo opravljali z veseljem in v zvestobi; da bi svoje škofijske skupnosti utrjevali v ljubezni in jih podpirali pri pričevanju vere.

V francoskem jeziku je papež spomnil na pomen palija. Le-ta je simbol edinosti med pastirji posameznih Cerkva in Petrovim naslednikom, obenem pa metropolite opozarja na njihovo odgovornost. Ko vodijo Božje ljudstvo, ki je zaupano njihovi pastoralni oskrbi, morajo biti zgled za vernike, goreči in bogati v ljubezni do vseh.

Romarjem iz Nemčije je sveti oče med drugim dejal, da palij spominja tudi na nalogo Dobrega pastirja, ki poišče izgubljeno ovco, si jo zadane na rame, jo pripelje nazaj v čredo in skrbi zanjo. Palij predstavlja skrb in odgovornost pastirja za čredo in naloga škofov je negovanje in ohranjanje edinosti. Papež je vernike povabil, naj jih podprejo s svojo molitvijo in tako tudi sami prispevajo k utrjevanju edinosti Cerkve.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh