Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel naslednico Marka Rupnika

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 09. 2023 / 10:15
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.09.2023 / 11:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel naslednico Marka Rupnika
Papež je sprejel italijansko teologinjo Mario Campatelli, Vatikan o vsebinski plati srečanja ni poročal. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel naslednico Marka Rupnika

Papež Frančišek se je minuli konec tedna v Vatikanu srečal z direktorico rimskega »Centra Aletti«, Mario Campatelli.

61-letna italijanska teologinja Center Aletti vodi od leta 2020, ko je s položaja odstopil nekdanji jezuit, slovenski duhovnik Marko Rupnik, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News. Vatikan sicer ni poročal o vsebinski plati srečanja med papežem in Campatellijevo.

Decembra 2022 je jezuitski red potrdil, da je bil Rupnik leta 2020 začasno izobčen zaradi obtožb o spolnih zlorabah redovnic iz skupnosti Loyola. Sredi letošnjega junija je bil Rupnik dokončno izključen iz jezuitskega reda, obtožen duhovnih, psiholoških in spolnih zlorab ter zlorabe vesti, kar naj bi trajalo več kot tri desetletja.

Campatellijeva je v pismu, objavljenem na spletni strani Centra Aletti, Rupnika branila pred »medijsko kampanjo, ki temelji na obrekovanju in nedokazanih obtožbah«.

Maria Campatelli je o medijski kampanji proti Rupniku in Centru Aletti nazadnje govorila junija letos in je svojega predhodnika v celoti podprla. V pismu, objavljenem na spletni strani Centra Aletti, je Rupnika branila pred »medijsko kampanjo, ki temelji na obrekovanju in nedokazanih obtožbah«, ter trdila, da so jezuiti zadržali dokumente, »ki bi dokazovali drugačno resnico od tiste, ki je bila objavljena«.

Jezuit p. Johan Verschueren, Rupnikov nekdanji predstojnik, je konec junija napisal odprto pismo, objavljeno na jezuitski spletni strani, v katerem navaja, da Rupnik uradno ni več jezuit po izteku 30-dnevnega roka za pritožbo na odločitev reda.

Po besedah Campatellijeve naj bi tudi drugi jezuiti, ki so delovali v Centru Aletti, vložili prošnje za odhod iz jezuitskega reda.

Campatellijeva je še povedala, da so jezuiti Rupnika marca letos prosili, naj se preseli v jezuitsko skupnost na severu Italije. Trdila je, da je bila prošnja za premestitev »zgolj instrumentalna« in uporabljena kot »predpostavka za dejanje nepokorščine«. Po njenih besedah naj bi tudi drugi jezuiti, ki so delovali v Centru Aletti, vložili prošnje za odhod iz jezuitskega reda.

Kako ravnati z mozaiki?

Center Aletti, mozaična delavnica in duhovno središče, je bil desetletja Rupnikovo osrednje »delovno mesto«: njegove mozaike je mogoče videti v številnih državah po vsem svetu. Potem ko so obtožbe proti nekdanjemu jezuitu prišle v javnost, so se v krajevnih cerkvah po vsem svetu začela postavljati vprašanja, kako ravnati z njegovimi mozaiki. Marko Rupnik in njegova delavnica sta ustvarila velikanske mozaike z verskimi motivi za okoli 150 cerkva.

V marijanskem romarskem središču Aparecida v Braziliji so pred kratkim ustavili dela na ciklu mozaikov za pročelje tamkajšnje stolnice.

V marijanskem romarskem središču Aparecida v Braziliji so pred kratkim ustavili dela na ciklu mozaikov za pročelje tamkajšnje stolnice. V škofiji Lozana, Ženeva in Fribourg v Švici so v dogovoru s škofom Charlesom Morerodom ustanovili delovno skupino, ki naj bi raziskala učinke »afere Rupnik« na sporočilo njegovih mozaikov. Samo v Ženevi je skupno kar trinajst mozaičnih ciklov slovenskega umetnika.

Po navedbah medijev je cilj delovne skupine pripraviti predloge in »ustrezno komunikacijo za javnost v tem novem kontekstu«. Ni še jasno, ali bodo razmišljali o odstranitvi mozaikov. Škof Morerod je na poizvedovanje medijev odgovoril, da bi ohranitev umetniških del morda lahko pomagala v postopku sprijaznjenja s preteklostjo.

Kupi v trgovini

Svoboda pokorščine
Duhovna rast
18,70€
Nalaganje
Nazaj na vrh