Zapri
Iskanje

Bo papež kmalu obiskal Ukrajino? [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2022 / 16:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.08.2022 / 07:23
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Bo papež kmalu obiskal Ukrajino? [VIDEO]

Bo papež kmalu obiskal Ukrajino? [VIDEO]
Papež Frančišek je danes v zasebno avdienco sprejel ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu Andrija Juraša. FOTO: Vatican Media
Po besedah vatikanskega veleposlanika v Kijevu želi papež Frančišek še pred septembrskim obiskom Kazahstana potovati v Ukrajino.


»Ukrajina mi je zelo blizu in to bližino želim izraziti z obiskom te države,« je papeževe besede po današnjem srečanju s svetim očetom povzel ukrajinski diplomat Andrij Juraš. Kot je zapisal v objavi na družbenem omrežju Twitter, Ukrajina že več let čaka na obisk voditelja vesoljne Cerkve, prav posebej pa od izbruha vojne v letošnjem februarju. Juraš je še zapisal, da si Ukrajina čim prej želi »sprejeti in pozdraviti svetega očeta, celo pred njegovim potovanjem v Kazahstan«.

FOTO: Twitter

Vatikan je srečanje papeža in Juraša potrdil, vendar vsebine pogovorov ni navedel.

Ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu je bil danes znova v zasebni avdienci pri papežu Frančišku, poroča spletni portal Vatican News. Vatikan je srečanje potrdil, vendar vsebine pogovorov ni navedel. Že dlje časa pa se pojavljajo ugibanja, ali bo papež pred obiskom medverskega kongresa v Kazahstanu odpotoval v Ukrajino. Vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Gallagher tega ne izključuje, Frančišek sam pa je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Kijev.

FOTO: Vatican Media

Včeraj se je papež srečal z metropolitom Antonijem, vodjo urada za zunanje zadeve pri moskovskem patriarhatu, ki velja za tesnega zaupnika ruskega pravoslavnega patriarha Kirila I.

Diplomati odločno nasprotujejo morebitnemu srečanju med papežem Frančiškom in patriarhom Kirilom I. v Nursultanu.

Še vedno ni jasno, ali se bosta Frančišek in Kiril srečala na kongresu v kazahstanski prestolnici Nursultan. Oba sta potrdila svojo udeležbo na dogodku, ne pa tudi srečanja.

Veleposlanik Juraš je sredi julija jasno povedal, da diplomati odločno nasprotujejo srečanju med cerkvenima voditeljema, saj po njihovem mnenju to ne bi koristilo niti ekumenskemu dialogu niti papeževemu položaju. Po Juraševih besedah bi bilo to srečanje med svetim očetom »in hudičevim advokatom«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh