Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajinski veleposlanik hvaležen papežu Frančišku

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 06. 2022 / 10:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.06.2022 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajinski veleposlanik hvaležen papežu Frančišku
Andrij Juraš in papež Frančišek aprila letos. FOTO: Vatican Media

Ukrajinski veleposlanik hvaležen papežu Frančišku

Ukrajinski veleposlanik pri Svetem sedežu, Andrij Juraš, je hvaležen za prizadevanja papeža Frančiška za mir v Ukrajini, kot je pojasnil v nedavnem pogovoru za katoliške medije.

Papež »podpira Ukrajino, kjerkoli lahko,« je ukrajinski diplomat dejal po navedbah spletnega portala Vatican News. »Ena izmed njegovih gest nam posebej veliko pomeni: sveti oče je iz Vatikanskega muzeja k sebi vzel staro ukrajinsko ikono. Pravzaprav je ikona potrebna obnove. Papež pa jo je postavil v svojo zasebno sobo in pred njo vsak dan moli za Ukrajino.«

Juraš je v pogovoru pozdravil dejstvo, da je Vatikan zaenkrat odložil načrtovano srečanje med papežem in ruskim pravoslavnim patriarhom Kirilom. Kardinal Kurt Koch, vatikanski »minister za ekumenizem«, je »razumel, da bi bilo srečanje svetega očeta s patriarhom zaradi geopolitičnih razmer v tem trenutku napačno sporočilo«.

Moskovski patriarh Kiril I. FOTO: Vatican Media

Patriarh Kiril in seznam sankcij

Juraš obžaluje, da se Evropska unija ni mogla sporazumeti o uvrstitvi patriarha Kirila na seznam sankcij zaradi njegovega ravnanja. Cerkveni dostojanstvenik namreč podpira rusko agresijo na sosednjo državo. »Kiril ne stori ničesar, da bi ustavil vojno, zato je zanjo soodgovoren,« meni veleposlanik iz Kijeva.

Juraš je previden glede dejstva, da je Ukrajinska pravoslavna cerkev, ki je bila doslej del moskovskega patriarhata, konec maja pretrgala vse vezi z Moskvo in razglasila neodvisnost. Pojasnil je, da se vlada ne bo vmešavala v spor med pravoslavnimi cerkvami v Ukrajini.

»Raznolikost je del naše istovetnosti«

V pogovoru za vatikanske medije je ukrajinski veleposlanik Juraš spregovoril tudi o pomenu nedavnega obiska vatikanskega »zunanjega ministra« v njihovi od vojne razdejani državi. Po njegovih besedah ukrajinske oblasti načrtujejo obnovo države z največjim spoštovanjem kulturne, verske in etnične raznolikosti, ki predstavljajo ukrajinski narod.

Nadškof Paul Richard Gallagher je Kijev obiskal sredi letošnjega maja, da bi tamkajšnjemu trpečemu prebivalstvu posredoval papeževo bližino.

Arhivski posnetek Ukrajink v narodni noši med vojaško parado ob dnevu neodvisnosti v Kijevu. FOTO: Vatican Media

Bogastvo v raznolikosti

Veleposlanik je opozoril, da je Ukrajina kompleksna država z bogato kulturno, versko in etnično raznolikostjo, in zagotovil, da so oblasti vedno posvečale pozornost potrebi po povezovanju ter spoštovanju razlik in dediščine:

»Mislim, da si bo Ukrajina še naprej povsem očitno prizadevala za vlado in za vse druge, da bi našla najboljši način za reševanje tega vprašanja,« ki je po njegovih besedah »spodbujanje raznolikosti, razumevanje, da je Ukrajina država, ki temelji na različnih območnih običajih in izročilih.« Kot je pojasnil, ni druge poti, »kot da še naprej podpiramo [vsakega od njih], jim omogočimo, da živijo in razvijajo svoje kulture«.

Izrazil je mnenje, da Rusija ni navajena dajati vrednosti razlikam, Ukrajina pa želi po njegovih besedah Evropi in svetu pokazati, da je »država, ki raznolikost popolnoma razume, je do nje strpna in bo pripravljena storiti vse, kar je v njeni moči, da jo tudi podpre«.

Nalaganje
Nazaj na vrh