Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: sv. Jožef, zgled in priča za naš čas [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 11. 2021 / 14:29
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2021 / 14:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: sv. Jožef, zgled in priča za naš čas [VIDEO]
Papež je med današnjo splošno avdienco začel nov niz premišljevanj, posvečenih sv. Jožefu kot zgledu in priči za naš čas FOTO: Vatican Media

Papež: sv. Jožef, zgled in priča za naš čas [VIDEO]

Papež Frančišek je po katehezah o Pismu sv. Pavla Galačanom, ki jih je sklenil pred tednom dni, med današnjo splošno avdienco začel nov niz premišljevanj, posvečenih sv. Jožefu kot zgledu in priči za naš čas.


Kot je pojasnil po navedbah spletnega portala Vatican News, nam sv. Jožef »danes, kot še nikoli doslej, v tem času, ki ga zaznamuje globalna kriza, nudi oporo, tolažbo in vodstvo«. Ko se leto sv. Jožefa približuje koncu, je papež izrazil svojo željo, naj nam premišljevanja v katehezi »še naprej pomagajo, da se bomo pustili razsvetliti z njegovim zgledom in pričevanjem«.

Mož vere

Sveti oče je katehezo začel s svetopisemskim kontekstom o življenju sv. Jožefa. Spomnil je na lik Jožefa, Jakobovega sina iz Stare zaveze, in pomen njegovega imena, »Gospod naj doda potomstvo«. To »razkriva tudi temeljni vidik osebnosti Jožefa iz Nazareta: je človek vere v Boga, v Njegovo previdnost«. Tudi kraji, povezani s sv. Jožefom, predvsem Betlehem in Nazaret, po papeževih besedah igrajo pomembno vlogo pri našem razumevanju tega priljubljenega svetnika.

Jožef iz Nazareta je človek vere v Boga, v Njegovo previdnost.

Betlehem, je pojasnil Frančišek, pomeni »hiša kruha« ali, v arabskem jeziku, »hiša mesa«: oba izraza sta izredno pomenljiva v luči Božjega učlovečenja in evharistije. Betlehem spominja tudi na Rutino zgodbo, prababico kralja Davida, kamor segajo korenine Jožefovega rodu; pa tudi na preroka Miheja, ki je napovedal prihod Odrešenika iz Betlehema.

Medtem ko je bil Jeruzalem »mesto, ki ga je Gospod ljubil, sveto mesto«, sta bila Betlehem in Nazaret, oddaljeni vasici, »daleč od glasnih novic in oblastnikov tistega časa«, in sta dosti bolj povezana s sv. Jožefom. »Izbira Betlehema in Nazareta nam pove, da ima Bog raje obrobja,« je pojasnil papež: »Če tega dejstva ne jemljemo resno, je enako, kot da ne jemljemo resno evangelija in vsega Božjega dela.«

Obiskovanje obrobij

Jezus, je poudaril papež, se odpravlja predvsem na obrobja in se približuje ljudem, ne le grešnikom, pač pa tudi tistim, »ki niso storili nič žalega, ampak so sami trpeli: bolnim, lačnim, ubogim, najmanjšim«.

Cerkev ve, da je poklicana, naj oznanja veselo oznanilo z obrobij.

Tudi danes, tako kot nekoč, je dejal sveti oče, »obstaja središče in obstaja obrobje« v družbi; in kot v Jezusovem času »Cerkev ve, da je poklicana, naj oznanja veselo oznanilo z obrobij«. Pri tem nam je lahko zgled sv. Jožef, ki nas spominja, »naj posebno pozornost namenjamo tistemu, kar drugi zavračajo«. V tem smislu je sv. Jožef po papeževih besedah »resnično mojster temeljnih stvari: spominja nas, da to, kar je resnično pomembno, ne pritegne naše pozornosti, temveč zahteva razločevanje, da to sami odkrijemo in znamo ceniti«.

Papež je vse vernike povabil, naj se v molitvi zatekajo k sv. Jožefu, »da bi celotna Cerkev znova dobila ta vpogled«, in dodal: »Znova začnimo v Betlehemu, znova začnimo v Nazaretu.« Vsem tistim, ki živijo na zemljepisnih ali bivanjskih obrobjih, pa papež namenja to sporočilo: »Da bi v sv. Jožefu našli pričo in varuha, h kateremu se lahko zatekate.«

FOTO: Vatican Media

Molitev k sv. Jožefu

Ob sklepu kateheze je papež Frančišek vernikom ponudil še molitev k sv. Jožefu:

Sveti Jožef, ti, ki si vedno zaupal Bogu
in te je pri vseh tvojih izbirah vodila njegova previdnost,
uči nas, da se ne bomo preveč zanašali na svoje načrte,
ampak na Njegov načrt ljubezni.

Ti, ki prihajaš z obrobij,
pomagaj nam spremeniti naš pogled,
da bomo raje imeli to, kar svet odmetava in postavlja na obrobja.
Potolaži vse, ki se čutijo osamljeni,
in podpiraj tiste, ki se v tišini trudijo,
da bi branili življenje in človekovo dostojanstvo.
Amen.

Dan molitve za žrtve zlorab

Ob koncu današnje splošne avdience je papež po navedbah Radia Vatikan spomnil na prvi dan molitve za žrtve zlorab, ki ga pripravlja Italijanska škofovska konferenca. Molitveni dan bomo obhajali jutri, v četrtek, 18. novembra.

Sveti oče je izrazil željo, da bi bila pobuda »priložnost za razmislek, ozaveščanje in molitev v podporo človeškemu in duhovnemu okrevanju vseh žrtev spolnih zlorab«. »Neizogibna dolžnost vseh, ki imajo kakršno koli vzgojno odgovornost v družini, župniji, šoli, na prostočasnih in športnih prizoriščih, je zaščititi in spoštovati njim zaupane mlade, kajti ravno na teh krajih se zgodi največ primerov spolnih zlorab.«

Nalaganje
Nazaj na vrh