Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež med avdienco: verovati v Jezusa pomeni hoditi za Njim [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 11. 2021 / 16:00
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2021 / 16:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež med avdienco: verovati v Jezusa pomeni hoditi za Njim [VIDEO]
Papež je med današnjo splošno avdienco pojasnil, kaj pomeni »hoditi v Svetem Duhu« FOTO: Vatican Media

Papež med avdienco: verovati v Jezusa pomeni hoditi za Njim [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco nadaljeval katehezo o Pismu apostola Pavla Galačanom in v nagovoru pojasnil, kaj pomeni »hoditi v Svetem Duhu«.


»Verovati v Jezusa pomeni hoditi za Njim po Njegovi poti,« je po navedbah spletnega portala Vatican News dejal sveti oče in dodal: »Obenem to pomeni izogibati se nasprotni poti, poti sebičnosti, poti iskanja svojega interesa.« Po papeževih besedah je Sveti Duh »naš vodnik pri hoji po Kristusovi poti, po tej čudoviti, vendar tudi naporni poti, ki se začne s krstom in traja vse življenje«.

Sveti Duh je naš vodnik pri hoji po Kristusovi poti, po tej čudoviti, vendar tudi naporni poti, ki se začne s krstom in traja vse življenje.

Hoditi s Svetim Duhom

Ko kristjan hodi po Jezusovi poti, osvoji »pozitiven pogled na življenje«, ki sicer ne zanika obstoja zla in težav ter negativnih nagnjenj na svetu, pomeni pa vero, da je Bog vedno močnejši od našega odpora in večji od naših grehov«.

Sv. Pavel, je pojasnil papež, vključuje tudi sebe, ko z besedico »mi« povabi Galačane: Hodimo v Duhu! »Čeprav sv. Pavel ve, da Kristus živi v njem, je prav tako prepričan, da še ni dosegel svojega cilja, vrha gore.« Papež pojasni, kako se Pavel »ne postavi nad svojo skupnost, temveč se pridruži hoji vseh, da bi dal konkreten zgled, kako nujno je biti poslušen Bogu in se vedno bolj in vedno bolje odzivati na vodstvo Duha«.

FOTO: Vatican Media

Ne sodimo drugih

Papež je poudaril, da »hoja po Duhu« ni samo dejanje posameznika, pač pa se nanaša na celotno skupnost. Graditi skupnost, medtem ko sledimo poti, ki jo kaže apostol, je »vznemirljivo, pa tudi zahtevno«, saj smo nenehno izpostavljeni skušnjavam. Zatekanje k togim pravilom je lahko lahka skušnjava, toda na ta način »bi zašli s poti svobode«. Hoditi po poti Duha pa »na prvem mestu pomeni narediti prostor za milost in dejavno ljubezen«.

FOTO: Vatican Media

Najvišje pravilo ljubezni

Papež je še dejal, kako smo pogosto v skušnjavi, da bi obsojali druge, če naredijo napako ali skrenejo z Jezusove poti. Vernike je spodbudil, naj si dobro ogledajo svoje življenje, kadar so v skušnjavi, da bi presojali bližnjega. Če že čutimo potrebo, da bi popravljali druge, moramo to storiti krotko in ponižno. »Poleg tega, da nam Sveti Duh podarja krotkost,« je pojasnil Frančišek, »nas tudi vabi k solidarnosti, da bi nosili bremena drugih.« Najvišje pravilo bratskega popravljanja, je prepričan papež, »je ljubezen: želeti dobro našim bratom in sestram«.

Sveti oče je nagovor sklenil s spodbudo, naj »z veseljem in potrpežljivostjo hodimo po tej poti in se pustimo voditi Svetemu Duhu«.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh