Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svari pred aroganco in nasiljem proti sočloveku in naravi

Objava: 04. 07. 2011 / 09:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež svari pred aroganco in nasiljem proti sočloveku in naravi

Sveti oče v naslednjih dneh odhaja v letno papeško rezidenco v Castelgandolfu.

Papež Benedikt XVI. je posvaril pred aroganco, sebičnostjo in nasiljem proti sočloveku, pa tudi proti naravi. Številni ljudje danes živijo v težkih življenjskih pogojih, v materialni in duhovni stiski, je sveti oče dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Pri tem je posebej izpostavil begunce in preganjane, ki so zaradi lastne ogroženosti prisiljeni zapustiti svoje domovine.

Resnično zdravilo za rane človeštva, pa naj bodo materialne, kot sta denimo lakota in nepravičnost, ali pa psihološke in moralne, je življenjsko pravilo, utemeljeno na bratski ljubezni, ki ima svoj izvir v Božji ljubezni, je poudaril Benedikt XVI. Sveti oče je svoj nagovor pričel z besedami iz včerajšnjega evangelija po Mateju: 'Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko' (Mt 11,28-30).

V revnejših predelih sveta, pa tudi v bogatejših deželah danes številni ljudje trpijo zaradi lakote in krivic, zaradi revščine in bolezni. Mnogi moški in ženske so nezadovoljni, celo bolni zaradi potrtosti in depresije. Zato je potrebno zapustiti pot prevzetnosti in nasilja, ki se je svet poslužuje za doseganje položajev vedno večje moči in uspeha za vsako ceno. Tudi v odnosu do okolja je treba opustiti agresivnost in sprejeti pametno 'blagost'. Predvsem pa je bo besedah svetega očeta v človeških, medosebnih in družbenih odnosih potrebno upoštevati pravilo spoštovanja in nenasilja, torej moč resnice proti vsakemu nasilju, tisto, kar lahko zagotovi prihodnost, vredno človeka.

Sveti oče je vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, še spomnil na sobotni praznik Marijinega brezmadežnega Srca ter vse izročil v njeno varstvo in vodstvo, katoličane po svetu pa je pozval, naj se v svojem srcu osredotočijo na temeljno sporočilo vere.

Benedikt XVI. je včerajšnjo molitev angelovega češčenja v mesecu juliju zadnjič izrekel pred množico vernikov na vatikanskem Trgu sv. Petra, saj v naslednjih dneh odhaja na oddih v letno papeško rezidenco v Castelgandolfu. Okoli deset tisočim zbranim romarjem je zaželel sprostitve v počitniškem času, tako za telo kot za dušo. Naslednjo molitev angelovega češčenja bo sveti oče, 'po Božji volji', izrekel na dvorišču svoje letne rezidence.

Natančnega datuma odhoda v petindvajset kilometrov oddaljeni Castelgandolfo papež Benedikt XVI. včeraj ni omenil, po doslej znanih podatkih pa naj bi tja s helikopterjem poletel v sredo. V mesecu juliju so odpovedane vse papeževe avdience, vključno s sredinimi splošnimi avdiencami. Letošnjega poletja Benedikt XVI. ne bo preživljal v italijanskih Alpah, kar je redno počel njegov predhodnik, blaženi Janez Pavel II. Svoje bivanje v Castelgandolfu bo prekinil meseca avgusta, ko se bo v Madridu udeležil pripreditev ob svetovnem dnevu mladih.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh