Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svari pred dvoličnostjo in hinavščino

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 31. 08. 2015 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež svari pred dvoličnostjo in hinavščino

Med molitvijo angelovega češčenja je Frančišek spregovoril tudi o begunski krizi v Evropi.

Papež Frančišek se je vnagovoru med včerajšnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja dotaknil tudi begunskekrize, ki trenutno močno odmeva po vsej Evropi. Kot je spomnil sveti oče, so vzadnjih dneh številni begunci na negotovi poti v svobodo izgubili življenje.Papež se je vseh žrtev spomnil v molitvi in povabil tudi vse vernike, najmolijo za preganjane kristjane. Izrazil je svojo bližino Cerkvi v Avstriji,kjer so v zapuščenem tovornjaku našli več kot 70 mrtvih beguncev, med njimitudi štiri otroke. Frančišek je pokojne izročil Božjemu usmiljenju in prosilBoga, naj nam pomaga pri učinkovitem preprečevanju tovrstnega kriminala, kižali vso človeško družino.



Papež je nato vernike, zbrane na Trgu sv. Petra, obvestil o sobotnibeatifikaciji mučenca Flaviana Mechele Melki v Harissi v Libanonu in ob temmednarodno skupnost prosil, naj ukrepa, da bi se končalo preganjanjekristjanov. V našem času imamo namreč več mučencev, kot jih je bilo v prvihstoletjih krščanstva, je zatrdil sveti oče.

Včerajšnji opoldanski nagovor je papež povezalz nedeljskim evangelijem, v katerem je Jezus spodbudil učence, naj v njih ne bodvoličnosti in hinavščine. Ko človekskrbi predvsem za lepzunanji videzsvojih dejanj, mupogosto ni mar, kakšna je njegova notranjost. V evangeljskem odlomkuJezus svari pred tem, da bi človeškim predpisom in lastnim zamislim dajaliprednost pred izpolnjevanjem Božjih zapovedi.

Pomembno je, da jih neizpolnjujemo samo na zunaj, temveč da skrbimo predvsem za spreobrnjenje svojegasrca, in da naši nameni in dejansko ravnanje izražajo željo, da bo počeli vseiz ljubezni do Boga. Ob tem je sveti oče spomnil na veliko škodo, ki jo požupnijah in v skupnostih vernikov povzročajo ljudje, ki so na zunaj morda zelogorečni, a obenem v njih ni prave ljubezni do bližnjega, jim ni mar za uboge inzatirane, zanemarjajo skrb za svojo družino, slabo govorijo o drugih inpodobno.

Te reči Jezus obsoja, je dejal papežFrančišek in pojasnil, da »niso zunanje stvari tiste, ki nas delajo svete aline, temveč je to srce, ki izraža naše namene, naše izbire in našo željo delativse iz ljubezni do Boga. Zunanjazadržanja so posledica tega, kar smo se odločili v srcu in ne obratno. Čese spremenijo samo zunanja dejanja in ne srce, zato še nismo zares kristjani.Meja med dobrim in zlim ne poteka zunaj nas, temveč v naši notranjosti«.

Papež Frančišek je vernike povabil, naj sevprašamo, kaj je v globini našega srca in ugotovimo, ali sta tam Jezus innjegov nauk ali kaj drugega. Zato je najpomembneje, da skrbimo za čistost srca,saj brez tega ne moremo imeti čistih rok in ustnic, ki bi izgovarjale zaresiskrene besede ljubezni.

Opoldanski nagovor je sveti oče sklenil spovabilom, naj nam Bog podari čisto srce, daleč od vsake dvoličnosti inhinavščine, ki jo je Jezus očital farizejem. Tako bomo zmožni živeti v skladu zduhom Božjih zapovedi in bomo dosegli njihov namen, ki je, da živimo vljubezni.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: splet

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh