Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: svet brez jedrskega orožja je nujen in mogoč

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 06. 2022 / 15:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: svet brez jedrskega orožja je nujen in mogoč
Udeleženci konference na Dunaju so prisluhnili tudi sporočilu glavnega tajnika ZN Antonia Guterresa. FOTO: Vatican Media

Papež: svet brez jedrskega orožja je nujen in mogoč

Papež Frančišek je znova odločno pozval k svetovni jedrski razorožitvi. »Sveti sedež ne dvomi, da je svet brez jedrskega orožja nujen in mogoč,« je zapisal v pismu udeležencem mednarodne konference proti jedrskemu orožju, ki se je danes začela na Dunaju.

V sistemu skupne varnosti ni prostora za jedrsko orožje ali orožje za množično uničevanje, po navedbah spletnega portala Vatican News piše sveti oče. Tovrstno orožje je »nemoralno, drago in nevarno«, uporablja pa se za lažno razumevanje varnosti ter ustvarja ozračje strahu in groze, zatrjuje papež Frančišek.

Tridnevna konferenca ZN na Dunaju je prvo srečanje držav podpisnic Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja po uveljavitvi dokumenta januarja 2021.

Tridnevna konferenca Združenih narodov na Dunaju je prvo srečanje držav podpisnic Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja po uveljavitvi dokumenta januarja 2021. Pod avstrijskim predsedstvom bodo sprejemali odločitve, potrebne za izvajanje pogodbe, recimo o financiranju in poslovniku. Tokrat so se v avstrijski prestolnici zbrali delegati iz več kot 80 držav.

Konferenca zaseda v času, ki neizogibno zahteva poglobljen premislek o varnosti in miru, papež nadaljuje v pismu, ki ga je zbranim na Dunaju prebral vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher: »V tem trenutku govoriti o razorožitvi se morda komu zdi paradoksalno. Toda vedno se moramo zavedati nevarnosti kratkovidnega pristopa k nacionalni in mednarodni varnosti ter nevarnosti oboroževanja.« Na koncu bi za to največ plačali nedolžni ljudje, zato je zmotno in samouničujoče razmišljanje, da sta varnost in mir enih ločena od varnosti in miru drugih.

Jedrska eksplozija. FOTO: Pixabay

Popolna prepoved jedrskega orožja

Pogodba o prepovedi jedrskega orožja je del mednarodnega prava in predvideva popolno prepoved jedrskega orožja po zgledu biološkega ali kemičnega orožja. Pogodba velja le za države podpisnice; devet znanih jedrskih velesil, vključno s petimi velesilami Združenih narodov, ki imajo pravico veta, ZDA, Rusijo, Kitajsko, Veliko Britanijo in Francijo, ter države članice Nata pogodbo zavračajo.

Jedrsko orožje moramo odpraviti, preden bo to odpravilo nas.

Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja je ratificiralo že 65 držav, 23 drugih pa jo je podpisalo. Samo v zadnjih nekaj dneh so štiri države pri Združenih narodih shranile listine o ratifikaciji, kot je potrdil tudi avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. »Jedrsko orožje moramo odpraviti, preden bo to odpravilo nas,« je poudaril Schallenberg: »Damoklejev meč, ki visi nad našimi glavami, je prevelika grožnja.«

Ukinitev kot »moralna in človekoljubna dolžnost«

Med prvimi podpisniki Pogodbe o prepovedi jedrskega orožja je bil tudi Sveti sedež, ki se že nekaj časa odločno zavzema za jedrsko razorožitev na mednarodni ravni. Papež Frančišek v svoji okrožnici Vsi smo bratje (2020) poziva k popolni odpravi jedrskega orožja kot »moralni in človekoljubni dolžnosti«.

Sveti oče je že leta 2017 na simpoziju v Vatikanu jedrsko odvračanje označil za etično neupravičeno in s tem zaostril cerkveni nauk proti stališčem hladne vojne. Med obiskom Hirošime na Japonskem novembra 2019 je papež tudi posedovanje jedrskega orožja obsodil kot »nemoralno«.

Nalaganje
Nazaj na vrh