Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež svetuje: ne bojte se tišine! [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 12. 2021 / 13:43
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2021 / 14:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež svetuje: ne bojte se tišine! [VIDEO]
Včasih se »raje ugriznimo v jezik«, preden rečemo kaj neprimernega, kar bi druge ranilo ali prizadelo. FOTO: Vatican Media

Papež svetuje: ne bojte se tišine! [VIDEO]

V svoji četrti katehezi o svetem Jožefu je papež Frančišek med današnjo splošno avdienco povabil, naj skupaj z Jezusovim rednikom odkrivamo kontemplativno razsežnost življenja, ki se poraja v tišini.


Ravno v našem hitrem in hektičnem življenjskem vsakdanu je pomembno, da se včasih »raje ugriznemo v jezik«, preden rečemo kaj neprimernega, kar bi druge ranilo ali prizadelo, je sveti oče po navedbah spletnega portala Vatican News poudaril v nagovoru zbranim vernikom.

Jožef v evangelijih ne spregovori niti besede.

»Evangeliji nam ne posredujejo nobene besede iz Jožefovih ust. Ničesar – sv. Jožef sploh ne spregovori! To pa ne pomeni, da ni imel česa povedati, sploh ne, za to obstajajo dosti globlji razlogi. Sv. Jožef s svojim molkom potrjuje, kar je pozneje izrazil sv. Avguštin: ko Božja beseda raste, se človeške besede manjšajo,« je papež začel svoj nagovor v predbožično okrašeni vatikanski dvorani za avdience.

Molk daje prostor Božji besedi

Jožefov molk prav tako ni pomenil praznine ali nedejavnosti, temveč je bil izraz globoke ponotranjenosti. Jožef je molčal, ker je bil poslušalec in tudi človek besede: človek, čigar molk daje prostor Božji besedi.

Vatikanska dvorana Pavla VI. je že božično okrašena. FOTO: Vatican Media

Strah pred tišino

»Kako lepo bi bilo, če bi tudi nam uspelo slediti zgledu sv. Jožefa in znova najti pot k tej kontemplativni življenjski razsežnosti, ki jo najdemo prav v tišini,« je poudaril Frančišek. »Toda vsi iz izkušenj vemo, da to sploh ni preprosto: tišina nam vzbuja malce strahu, ker nas spodbuja, da se ozremo vase in se izpostavimo življenjski stvarnosti. Mnogi ljudje se bojijo tišine – vedno morajo nekaj govoriti, govoriti, govoriti, poslušati radio ali televizijo, tišine pa ne prenesejo, ker se je bojijo.«

Božji besedi pogosto grozi, da se izgubi v tisočerih besedah, ki v naglici vsakdana odmevajo v naši notranjosti.

Ob tem pa je tišina pomembna ravno zato, ker Božji besedi pogosto grozi, da se izgubi v tisočerih besedah, ki v naglici vsakdana odmevajo v naši notranjosti. In tudi naši jeziki potrebujejo tišino, saj sicer postanejo preveč površinski in lahko se celo zgodi, da se spremenijo v nevarno orožje.

Če bi besede ubijale …

»Izkušnje kažejo, da – kot piše v Sirahovi knjigi – jih veliko pade zaradi ostrega meča, še več pa zaradi ostrega jezika.« Jezus je rekel, je spomnil papež: kdor obrekuje svojega brata ali sestro, kdor kleveta svojega bližnjega, je na nek način morilec.

Zato se moramo učiti od sv. Jožefa, da bomo znali negovati tišino: notranji prostor, v katerem damo Duhu priložnost, da nas prenovi, potolaži in popravi.

Globina srca raste z molkom, ki daje prostor modrosti, premisleku in Svetemu Duhu.

»Zazrimo se v svojo notranjost: pogosto kaj počnemo in takoj, ko končamo, vzamemo v roke telefon. Ves čas smo pod električno napetostjo, kar nam nikakor ni v pomoč,« je opozoril Frančišek. »Zaradi tega pogosto zaidemo v površinskost. Globina srca pa raste z molkom – molkom, ki daje prostor modrosti, premisleku in Svetemu Duhu. Ne bojmo se trenutkov tišine! Ne bojmo se, dobro nam bo dela!«

Utrinek z današnje avdience. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh