Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževi nasveti zakoncem: spodbuda parom k »zreli ljubezni« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 12. 2021 / 18:19
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.12.2021 / 18:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papeževi nasveti zakoncem: spodbuda parom k »zreli ljubezni« [VIDEO]
Začetna zaljubljenost je romantična, toda na koncu je odločilno, da iz te prve faze odnosa preidemo k zreli ljubezni FOTO: Vatican Media

Papeževi nasveti zakoncem: spodbuda parom k »zreli ljubezni« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco pare pozval k »zreli ljubezni«.


Začetna zaljubljenost je romantična, toda na koncu je odločilno, da iz te prve faze odnosa preidemo k zreli ljubezni, je sveti oče po navedbah avstrijskega Kathpressa položil na srce vernikom in romarjem, ki so se danes zbrali v vatikanski dvorani Pavla VI. Pomembno je, da se zakonca skupaj soočata z vsakdanjimi obveznostmi, skupaj vzgajata otroke in vsak dan drug ob drugem zorita. Papež je tudi v današnji katehezi govoril o svetem Jožefu, »pravičnem možu in Marijinem ženinu«.

Pomembno je, da se zakonca skupaj soočata z vsakdanjimi obveznostmi, skupaj vzgajata otroke in vsak dan drug ob drugem zorita.

»Včasih se prepiramo, to se zgodi. Včasih letijo celo krožniki, tudi to se zgodi,« je bil malce hudomušen papež Frančišek. Pri vsem tem pa je najbolj pomembno, da nikoli ne končamo dneva, ne da bi se spravili med seboj. »Ne dopustite, da se naslednji dan začne z vojno,« je opozoril 84-letni papež. Včasih zadošča že, da zakonca malce potrepljamo ali pobožamo, na vsak način pa se velja izogniti »hladni vojni naslednjega dne«.

FOTO: Vatican Media

Papež je v svojem nagovoru izhajal iz evangeljskega odlomka po Mateju, v katerem Jožef svoje zaročenke Marije, ki noseča s Svetim Duhom pričakuje otroka, ne pusti na cedilu. Par je zunajzakonsko nosečnost, ki je v tedanjem družbenem kontekstu veljala za veliko sramoto, sprejel kot skupni izziv. Ravno sredi določenih življenjskih okoliščin, ki se sprva zdijo dramatične, tako papež Frančišek, »se skriva Previdnost, ki sčasoma dobi obliko in osvetli tudi smisel bolečine, ki nas je doletela«.

Ljubiti po papeževih besedah namreč ne pomeni pričakovati, da bo druga oseba ali življenje ustrezalo našim predstavam, temveč pomeni odločiti se v popolni svobodi, da prevzamemo odgovornost za takšno življenje, kot se nam ponuja. Papež je tudi današnjo katehezo sklenil z molitvijo k svetemu Jožefu, ki naj vsem krščanskim zaročencem pomagaj doseči resnično veselje.

Sveti Jožef,
ti, ki si Marijo ljubil svobodno
in si se odpovedal svoji domišljiji,
da bi naredil prostor za resničnost,
pomagaj nam, da se bomo Bogu pustili presenetiti,
da bomo življenje sprejeli kot skrivnost o resničnem veselju
in ne kot nepričakovan dogodek, pred katerim se je treba braniti.
Vsem krščanskim zaročencem pomagaj doseči veselje in korenitost,
toda vedno naj se zavedajo,
da samo usmiljenje in odpuščanje omogočata ljubezen.
Amen.

FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh