Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Splošna avdienca: papež pohvalno o »požrtvovalnem« služenju »običajnih ljudi« [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 11. 2021 / 12:35
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Splošna avdienca: papež pohvalno o »požrtvovalnem« služenju »običajnih ljudi« [VIDEO]
Papež je pred začetkom splošne avdience najprej pozdravil več romarskih skupin in predstavnikov različnih združenj v baziliki sv. Petra FOTO: Vatican Media

Splošna avdienca: papež pohvalno o »požrtvovalnem« služenju »običajnih ljudi« [VIDEO]

Papež Frančišek je izrekel pohvalo vsem, ki neopazno, stran od pogleda javnosti, »požrtvovalno« služijo bližnjim. Te »običajne ljudi« v vsakdanjem življenju pogosto kar spregledamo, je sveti oče dejal v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu.


V naslovih, ki se pojavljajo v revijah in časnikih, ne igrajo nikakršne vloge. »Toda svet te može in žene nujno potrebuje,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa poudaril papež in ob tem izpostavil številne starše, stare starše in tudi učitelje, ki so otrokom stali ob strani v obdobju koronakrize.

Sveti Jožef je še danes pomemben priprošnjik in zgled za vse starše in vzgojitelje.

Papež je med današnjo splošno avdienco nadaljeval vrsto katehez o svetem Jožefu, ki jih je začel pred tednom dni. Sveti Jožef, tako papež Frančišek, je odigral eno osrednjih vlog v Božjem načrtu odrešenja, vendar na zelo neopazen način. In zato je ta priljubljeni svetnik še danes pomemben priprošnjik in zgled za vse starše in vzgojitelje.

FOTO: Vatican Media

V evangelijih Jezusa opisujejo kot »Jožefovega« ali »tesarjevega« sina. Evangelista Matej in Luka ob predstavitvi Jezusovega otroštva posebej izpostavljata pomen vloge njegovega rednika, tudi z natančno razlago Jezusovega rodovnika. Poudarjata, da Jožef ni Jezusov biološki oče, vsekakor pa je njegov oče v vseh drugih pogledih. Kljub temu je o svetem Jožefu sicer povedanega zelo malo, saj je bila njegova vloga precej neopazna, vendar zato nič manj pomembna.

Papež je današnjo splošno avdienco sklenil z novo molitvijo k svetemu Jožefu

Sveti Jožef, ti, ki si varoval vez z Marijo in Jezusom,
pomagaj nam, da bomo negovali odnose v svojem življenju.
Naj nihče ne izkusi občutka zapuščenosti,
ki izvira iz osamljenosti.
Naj se vsak izmed nas spravi s svojo zgodovino,
s tistimi, ki so hodili pred nami,
in naj sam v storjenih napakah prepozna način,
s katerim si je svojo pot utirala Božja previdnost,
da zlo ni imelo zadnje besede.
Bodi prijatelj tistim, ki so v največji stiski,
in tako kot si v težkih trenutkih podpiral Marijo in Jezusa,
nam bodi v oporo tudi na naši poti. Amen.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je pred začetkom splošne avdience v Vatikanu najprej pozdravil več romarskih skupin in predstavnikov različnih združenj, ki so svetega očeta pričakali v baziliki sv. Petra. Razlog za malce drugačno ureditev današnje splošne avdience je bilo večje število romarjev in obiskovalcev, ki so se želeli srečati s svetim očetom. Papež je med pozdravi posebej izpostavil delo italijanskega Združenja za žrtve nasilja (AIVV), ki po besedah svetega očeta s svojim delovanjem »opazno prispeva k izgradnji pravičnejše in bolj solidarne družbe«.

Nalaganje
Nazaj na vrh