Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež telefoniral očetu mlade umorjene Italijanke

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 03. 2024 / 10:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2024 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež telefoniral očetu mlade umorjene Italijanke
Oče umorjene Giulie je štiri mesece po hčerini smrti predstavil knjigo v spomin mladi študentki. FOTO: Vatican Media

Papež telefoniral očetu mlade umorjene Italijanke

Umor mlade študentke je novembra lani pretresel celotno Italijo: 22-letno Giulio Cecchettin je ubil njen nekdanji fant.

Štiri mesece po tragičnem dogodku je papež Frančišek telefoniral očetu mlade Giulie. Gino Cecchettin je o telefonskem pogovoru spregovoril v začetku tedna v Verdijevem gledališču v Padovi ob predstavitvi knjige z naslovom Cara Giulia (Draga Giulia, op. prev.), posvečene njegovi hčerki.

Kot je pojasnil, je do telefonskega klica prišlo po posredovanju bolonjskega nadškofa kardinala Mattea Zuppija, predsednika Italijanske škofovske konference: »On je bil tisti, ki me je poklical in rekel: 'Vežem Vas s svetim očetom!' Do tistega 'zgoraj' imam sicer nekoliko dvorezen odnos,« je pojasnil gospod Cecchettin, »toda ne glede na to, koliko je človek veren, papež še vedno predstavlja dve milijardi ljudi, in ko slišiš njegove besede, čutiš, da ti dve milijardi ljudi stoji za hrbtom in te podpira. To je eden od Giulijinih darov.«

Ginova hči Giulia je bila tik pred zaključkom študija na Univerzi v Padovi, ko jo je 11. novembra 2023 umoril njen nekdanji fant Filippo Turetta.

Papežev telefonski klic Ginu Cecchettinu so potrdili tudi na vatikanskem tiskovnem uradu, kot je poročal spletni portal Vatican News. Ginova hči Giulia je bila tik pred zaključkom študija na Univerzi v Padovi, ko jo je 11. novembra 2023 umoril njen nekdanji fant Filippo Turetta. Giulio so po izginotju teden dni obupano iskali po vsej Italiji, nato pa so njeno truplo našli v pečini blizu jezera Barcis na severovzhodu države. Storilec je pobegnil v Nemčijo, kjer so ga blizu Leipziga ujeli policisti in izročili Italiji. Dejanje je priznal, Giulijin umor pa je v Italiji sprožil množično razpravo o nasilju nad ženskami. Spominskih slovesnosti in protestov se je udeležilo na tisoče ljudi.

V Italiji se je spominskih slovesnosti in protestov proti nasilju nad ženskami udeležilo na tisoče ljudi. FOTO: Vatican Media

Proti nasilju nad ženskami

25. novembra 2023, dva tedna po Giulijinem umoru, na dan boja proti nasilju nad ženskami, so italijanski škofje posebej izpostavili tragični primer mlade študentke in njenega fanta Filippa: »Običajni imeni, ki bi lahko pripadali ljudem, ki jih poznamo, ali našim družinskim članom, kajti obstaja strup nasilja, ki resnično kvari številne naše odnose.« Prava ljubezen je namreč tista, so zapisali, »ki ne zahteva, ki ne omejuje, ki ne poseduje, ampak služi drugemu v njegovi svobodi. Ljubezen pomeni živeti tako, da lahko živi tudi drugi«.

Slovo od Giulie. FOTO: Vatican Media

Množično slovo v Padovi

Pogreba 22-letne Giulie v začetku lanskega decembra v Padovi se je udeležilo več kot 10.000 ljudi. Njen oče Gino je v pogrebnem nagovoru med slovesom v padovanski baziliki pozval vse moške: »Najprej moramo pokazati, da smo nosilci sprememb proti nasilju med spoloma.«

Žalujoči so se zbrali okoli bele krste, prekrite z belimi vrtnicami, na pročelje bazilike pa so namestili velikansko fotografijo pokojnega dekleta, ki je bila v dneh po njeni smrti razstavljena pred mestno hišo v Vigonovu: na njej je bila upodobljena nasmejana Giulia v rdeči obleki, ki sedi na gugalnici. Na dan pogreba so se od nje z venci poslovili tudi številni italijanski politiki, med njimi predsednik republike Sergio Mattarella in predsednica vlade Giorgia Meloni.

Giulia zdaj počiva na pokopališču v domači župniji, v grobu poleg svoje matere Monice, ki se je nekaj mesecev pred hčerino tragično smrtjo prezgodaj poslovila zaradi bolezni.

Krsto so spremljali Giulijin oče Gino, sestra Elena, brat Davide, babica, tete, strici in drugi sorodniki, umirjeni in dostojanstveni v svoji žalosti po mučnih dneh iskanja izginulega dekleta. Pogrebno slovesnost je vodil padovanski škof Claudio Cipolla, navzoči pa so bili tudi številni škofijski duhovniki. Na dan pogreba so v pokrajini Benečiji razglasili dan žalovanja, zastave so visele na pol droga, Univerza v Padovi pa je prekinila pouk ter vse predavatelje in študente povabila k minuti molka v spomin na nekdanjo študentko. Giulia naj bi 16. novembra 2023 diplomirala iz biomedicinskega inženiringa.

V padovanski župniji Saonara so obhajali tudi molitveno bdenje, namenjeno Giulijinim sorodnikom in prijateljem. V tej župniji je dekle odraščalo, prejemalo zakramente in delovalo kot animatorka. Zdaj počiva na tamkajšnjem pokopališču, v grobu poleg svoje matere Monice, ki se je nekaj mesecev pred hčerino tragično smrtjo prezgodaj poslovila zaradi bolezni.

Nalaganje
Nazaj na vrh