Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Alessanu na grobu don Tonina

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 04. 2018 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2018 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v Alessanu na grobu don Tonina

Frančišek: bodimo kontempl-aktivni kristjani, ne ločujmo molitve in delovanja!

Papež Frančišek je danes na pastoralnem obisku v dveh južnoitalijanskih mestih, Alessanu in Molfetti, ki ju je močno zaznamovalo življenje in delo don Tonina Bella. Danes mineva tudi 25 let od njegove smrti, papež pa je obisk začel na njegovem grobu.



Antonio Bello, znan predvsem kot don Tonino, se je rodil 18. marca 1935 v Alessanu. V duhovnika je bil posvečen leta 1957. V Molfetti je bil škof od leta 1982 dalje. Vrsto let je bil odgovoren za »Pax Christi«, mednarodno katoliško gibanje za mir. S svojo gorečnostjo pastirja je močno zaznamoval vso Cerkev v Italiji. Umrl je 20. aprila 1993 v Molfetti.

Papež se je v Alessanu najprej ustavil na don Toninovem grobu. Pozdravil je njegove sorodnike in se na trgu pred pokopališčem srečal z verniki. Frančišek je v nagovoru izpostavil don Toninovo skrb za revne, ki so bili zanj pravo bogastvo. Papež je pojasnil, da »Cerkev, ki je blizu revnim, ostane vedno naravnana na Božji kanal, nikoli ne izgubi frekvence evangelija in sliši, da se mora vrniti k bistvenemu, da bi tako lahko verodostojno izpovedovala, kako je edino resnično dobro Gospod.«

Don Tonino je čutil potrebo, da Jezusa posnema v prvi osebi. Nenehno si je prizadeval za mir in pravičnost v družbi. Deloval je krajevno in sejal mir globalno, prepričan, da je najboljši način za preprečevanje nasilja in vojn skrb za uboge. Nikoli ni hlepel po nazivih ali časti, ampak se je oblekel v služenje in bil »Cerkev s predpasnikom, edinim duhovniškim oblačilom, ki je zabeleženo v evangeliju«.

Papež Frančišek je o don Toninu še dejal, da je bil »vernik z nogami na tleh in z očmi na nebu«, predvsem pa je imel »srce, ki je povezovalo nebo in zemljo«. Med besedami, ki jih je sam skoval, obstaja ena, ki vsakemu med nami dodeljuje pomembno poslanstvo. Rad je govoril, da moramo biti kristjani »kontempl-aktivni«, torej ljudje, ki začnejo s kontemplacijo, potem pa pustijo, da se konča z dinamizmom in delovanjem, ljudje, ki nikoli ne ločijo molitve in delovanja.

Po papeževih besedah je bil don Tonino pričevalec svoje dobe, ki nas vse vabi k življenju evangelija brez popustov.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh