Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Astiju: po stopinjah babice Rose [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 11. 2022 / 00:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 16:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Astiju: po stopinjah babice Rose [VIDEO]
Rosa Margherita Vassallo, zdaj že znamenita papeževa babica, je imela pomemben vpliv na papeževo človeško in krščansko vzgojo. FOTO: Vatican Media

Papež v Astiju: po stopinjah babice Rose [VIDEO]

Tik pred papeževim obiskom v Astiju na severu Italije je župnija v Torinu pokazala dokument, shranjen v arhivu cerkve sv. Karla Boromejskega v središču mesta: gre za zapis o prejemu zakramentov prvega obhajila in svete birme papeževe babice.

Ob obisku svetega očeta v Piemontu ta konec tedna so tamkajšnji verniki navdušeni. Številni domačini se s ponosom spominjajo rodbinskih korenin sedanjega papeža, ki segajo v različne dele te italijanske pokrajine vse do meje z Ligurijo. Na tem območju se je rodila Rosa Margherita Vassallo, zdaj že znamenita papeževa babica, ki jo Frančišek pogosto omenja kot pomemben vpliv na njegovo človeško in krščansko vzgojo.


Po stopinjah babice Rose

Tudi Torino je pomembna etapa v tej zgodovini, ki sta jo medijski hiši Telepace in Rete 7 želeli spremljati v dokumentarnem filmu »Radici« (Korenine), posnetim s podporo Orsole Appendino in Giancarla Liberta, dveh izvedencev za zgodovino priseljevanja v Piemontu, ki se s to temo ukvarjata že vrsto let. Med snemanjem - od kraja Langhe al Monferrato in Colle don Bosco do Astija - je prišel na dan izvirni dokument izjemnega pomena: potrdilo o prejemu zakramentov prvega svetega obhajila in svete birme babice Rose, ki ga hranijo v župnijski cerkvi sv. Karla Boromejskega v središču Torina.

Jorge Bergoglio z ljubljeno babico Roso. FOTO: Vatican Media

Najden izvirni dokument

»Resnično smo zelo veseli,« je pojasnil prior p. Jose Adonis iz reda Marijinih servitov, potem ko je v Torinu preveril omenjeni dokument, kar se je zgodilo skoraj po naključju. Najprej so ustvarjalci dokumentarnega filma želeli le posneti kraj, ki je bil pomemben v življenju babice Rose. Pripravljenost filipinskega duhovnika, da pride zadevi do dna, se kaže tudi v napisu na vratih zakristije, ki pravi: »Avanti!« (»pridi« ali tudi »naprej«).

Tu piše, da je Rosa Vassallo 17. maja 1894 v tej cerkvi prejela prvo sveto obhajilo in zakrament svete birme!

Čeprav je bil oče Jose zelo zaposlen, ni okleval in je filmarjem odprl arhiv: sezul si je čevlje in se takoj povzpel na visoke lesene police, da bi poiskal staro matično knjigo s seznamom imen otrok, ki so v tistem obdobju prejeli zakrament prvega obhajila in birme, vendar seznam ni urejen po abecedi. Listanje po straneh je zahtevalo veliko potrpežljivosti. Nazadnje je le sledila razveseljiva novica: »Tu piše, da je Rosa Vassallo 17. maja 1894 v tej cerkvi prejela prvo sveto obhajilo in zakrament svete birme,« je vzkliknil mladi prior.

Fotografije iz življenja Jorgeja Maria Bergoglia. FOTO: Vatican Media

Skupno odkritje z župljani

»Teh registrov ni preprosto brati,« je poudarila Appendinova in dodala, kako je imela veliko srečo, da je našla nepoškodovan dokument: »V mnogih primerih so bili izgubljeni, uničeni v požaru ali celo ukradeni. V drugih arhivih pa ni kopij, kar je bilo sicer v tistih letih običaj v primeru krstnih, poročnih in mrliških matičnih knjig.« Župnik je to »odkritje« z velikim navdušenjem delil z župljani med pridigo minuli konec tedna. Če bo papež Frančišek kdaj prišel v Torino ob jubileju Jezusovega mrtvaškega prta, je dodal, »ga bomo z veseljem sprejeli, da si bo osebno ogledal ta dokument«.

Babica Rosa v Torinu

Dokument potrjuje osrednjo vlogo tega kraja v Torinu, enakovredno cerkvi sv. Terezije, ki jo je papež Frančišek obiskal leta 2015 in v kateri se je Rosa Vassallo poročila z Giovannijem Bergogliem ter krstila svojega sina Maria Bergoglia, Frančiškovega očeta. »Družina se v mestu vedno bolj omenja,« dodaja Appendinova. »Babica Rosa,« pojasnjuje, »je prejela zakramente v cerkvi sv. Karla pri desetih letih, ko je prišla v mesto, kjer jo je sprejela teta Rosa Crema, ki jo je vzgajala kot hčerko, jo poslala v šolo in k verouku ter jo naučila šiviljskega poklica.«

Če je Rosa Margherita Vassallo posredovala vero prihodnjemu papežu Frančišku, kdo je posredoval vero nonni Rosi?

Zdaj je priložnost, da se razišče zgodbo in odgovori na vprašanje, zastavljeno v knjigi iz leta 2014, ki sta jo o »nonni Rosi« napisala Appendinova in Libert. »Če je Rosa Margherita Vassallo posredovala vero prihodnjemu papežu Frančišku,« piše v knjigi, »kdo je posredoval vero nonni Rosi?« Appendinova je že opravila nekaj raziskav in v arhivih torinske kurije našla imena duhovnikov, ki so takrat delovali v župniji sv. Karla. To so bili, kot poroča, »župnik don Carlo Bajma ter njegovi namestniki don Giuganino Giuseppe, don Pasquale Matteo in Oddenino Francesco«.

Nalaganje
Nazaj na vrh