Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v beli puhovki? Fotomontaža!

Za vas piše:
M. P.
Objava: 27. 03. 2023 / 13:33
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2023 / 16:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež v beli puhovki? Fotomontaža!

Papež v beli puhovki? Fotomontaža!
Fotografija je fotomontaža. FOTO: splet
Na družbenih omrežjih je zaokrožila fotografija papeža Frančiška v svetleči beli puhovki. Številni so nasedli, da je to res papežev novi slog, vendar gre za fotomontažo.

Če si je kdo ob novici, da papež v resnici ne nosi bele puhovke, oddahnil, naj še enkrat premisli. Mar ni dejstvo, da lahko splet preplavijo ponarejene fotografije resničnih ljudi, in da ljudje tem fotografijam verjamejo, še huje? 

Kot lahko preberemo, so pred kratkim objavili tudi ponarejene fotografije aretacije nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in ruskega predsednika Putina, kako kleči pred kitajskim predsednikom Xijem in mu poljublja roko. 

"Ko enkrat vidiš fotografijo, je ne moreš več ne videti," je o moči fotografij, tudi če vemo, da so ponarejene, dejala ameriška strokovnjakinja Shirin Anlen. 

Fotografijo papeža Frančiška je ustvarila umetna inteligenca, konkretno orodje Midjourney. Zaradi velikega odziva uporabnikov na družbenih omrežjih so strokovnjaki opozorili, da bi morali ob hitrem razvoju umetne inteligence več pozornosti posvetiti vprašanjem, kaj je res in kaj ne. 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Iščete duhovne vaje zase ali za svoje otroke?

Podarjamo vam Vodnik po duhovnih vajah 2023.

Kliknite tukaj

Close