Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: v časnikarstvu in Cerkvi moramo bolj prisluhniti

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 05. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 18:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: v časnikarstvu in Cerkvi moramo bolj prisluhniti
Poslušanje je prva nepogrešljiva sestavina dialoga. FOTO: Tatjana Splichal

Papež: v časnikarstvu in Cerkvi moramo bolj prisluhniti

Papež Frančišek si odločno prizadeva zavzema za več medsebojnega poslušanja v družbi, Cerkvi in medijih.

Sveti oče v poslanici za letošnjo nedeljo katoliških medijev (svetovni dan sredstev družbenega obveščanja), ki jo letos obhajamo 29. maja, izraža obžalovanje, da ljudje vse bolj izgubljajo sposobnost »prisluhniti tistemu, ki stoji pred nami, tako v običajnih vsakdanjih odnosih kot v razpravah o najpomembnejših vprašanjih našega skupnega sobivanja«. Ob tem je poslušanje »prva nepogrešljiva sestavina dialoga«, zatrjuje papež: »Ne komuniciramo, če najprej ne prisluhnemo.«

Brez sposobnosti poslušanja ni mogoče ustvarjati dobrega časnikarstva.

Frančišek opozarja, da brez sposobnosti poslušanja ni mogoče ustvarjati dobrega časnikarstva: »Za zagotavljanje trdnih, uravnoteženih in popolnih informacij je treba dolgo časa poslušati.« To še posebej velja za epidemijo, kjer je nakopičeno nezaupanje do »uradnih informacij« pripeljalo do »infodemije«, je kritičen sveti oče. Nujno je, da »imamo odprta ušesa in pozorno prisluhnemo, zlasti socialnim potrebam, ki so zaradi upada ali prenehanja številnih gospodarskih dejavnosti še večje«.

Tudi pri »prisilnih migracijah« je treba prisluhniti prizadetim, da bi »premagali predsodke o migrantih in omehčali svoja trda srca«, je poudaril papež. Nato je dejal, da lahko vsak svobodno podpira migracijsko politiko, ki se mu zdi najprimernejša za njegovo državo. »V vsakem primeru pa ne bomo imeli pred očmi številk, nevarnih napadalcev, temveč obraze in zgodbe konkretnih oseb, poglede, upanje in trpljenje moških in žensk, ki jim moramo prisluhniti,« tako sveti oče v poslanici za letošnjo medijsko nedeljo.

Tudi v Cerkvi moramo prisluhniti drug drugemu

Papež je poleg tega prepričan, da več poslušanja potrebujemo tudi v Cerkvi: »Žalostno je, ko se tudi v Cerkvi oblikujejo ideološki tabori, poslušanje izgine, namesto njega pa nastopi brezplodno nasprotovanje.« Frančišek je ob tem opozoril na navedek nemškega protestantskega teologa Dietricha Bonhoefferja (1906-1945): »Kdor ne more poslušati svojega brata, kmalu ne bo mogel prisluhniti niti Bogu.« Sinodalni proces vesoljne Cerkve, ki se je začel lansko jesen, bi lahko predstavljal novo priložnost, da bi si znova bolj prisluhnili.

Kdor ne more poslušati svojega brata, kmalu ne bo mogel prisluhniti niti Bogu.

Svetovni dan sredstev družbenega obveščanja letos obhajamo v nedeljo, 29. maja. Medijsko nedeljo je leta 1967 uvedel papež Pavel VI (1963-1978).

Nalaganje
Nazaj na vrh