Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Castel Gandolfo z novim elektronskim Renaultom

Objava: 07. 09. 2012 / 08:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v Castel Gandolfo z novim elektronskim Renaultom

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Lombardi je avto včeraj predstavil časnikarjem v Vatikanu.

Papež Benedikt XVI. ima prvi elektronski avtomobil za osebo rabo: izredni model znamke Renault Kangoo Z.E. v beli barvi s papeškim grbom in registrsko oznako ‘SCV 1’. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi je avto včeraj predstavil časnikarjem v Vatikanu. Svojo prvo vožnjo z električnim Kangoojem je papež opravil že minulo sredo, ko se je po vrnitvi s splošne avdience v Vatikanu s pristajališča za helikopterje odpeljal do apostolske palače v Castel Gandolfu.

Sicer nič posebej utrjeni avtomobil ima električno pomoč pri dostopu v vozilo, posebna zadnja vrata in premično streho, da lahko papež vernike iz avta pozdravlja tudi stoje. Papežev Kangoo premore 60 konjskih moči, naenkrat pa lahko prevozi okoli 170 kilometrov in doseže hitrost 130 kilometrov na uro. Italijanski dobavitelj elektrike Enel je že minuli teden v Vatikanu in v Castel Gandolfu opremil tri polnilne postaje za vozila na električni pogon. Poleg belega avtomobila za papeža je podjetje Renault izdelalo tudi Kangoo v temno modri barvi, ki ga bo uporabljala vatikanska žandarmerija.

Za francoskega proizvajalca vozil gre za ‘simbolični projekt’, s katerim želijo ljudi opozoriti na varovanje okolja, kot je časnikarjem včeraj pojasnil direktor italijanske izpostave podjetja Renault, Jacques Bousquet. Ob nenehnem naraščanju števila svetovnega prebivalstva so avtomobili na električni pogon, ki ne povzročajo onesnaževanja zraka in niso hrupni, v mestih najučinkovitejša rešitev za varovanje okolja.

Po besedah p. Lombradija naj bi bil papežev električni avtomobil zaenkrat namenjen interni uporabi v Castel Gandolfu in Vatikanu, kjer kakšni posebni varnostni ukrepi niso potrebni. Možne bi bile tudi izjeme, kakršna je denimo vožnja do rimskega Aventinskega griča do procesije na pepelnično sredo. Renaultov avtomobil pa ne bo v celoti nadomestil Mercedesovega papamobila, ki je z varnostnega vidika dosti primernejši, je pojasnil p. Lombardi.

Vatikanski tiskovni predstavnik je še dodal, da sta za papeža tehnološki in kulturni napredek na področju varovanja okolja izredno pomembna. Opozoril je na poslanico Benedikta XVI. ob svetovnem dnevu miru 2010, pa tudi na druge priložnosti, ko je sveti oče govoril o varovanju stvarstva.

Po navedbah p. Lombardija Vatikan v Castel Gandolfu že uporablja mala električna vozila za golf, žandarji se vozijo z dvema električnima avtomobiloma znamke Smart, tiskovni urad pa ima na voljo mestno vozilo italijanskega proizvajalca električnih avtomobilov NWG. Že od konca leta 2008 pa je na strehi vatikanske dvorane za avdience mala fotovoltaična elektrarna.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh