Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Firencah: k problemom Sredozemlja pristopimo skupaj

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 02. 2022 / 12:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2022 / 13:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Firencah: k problemom Sredozemlja pristopimo skupaj
Logotip srečanja v Firencah. FOTO: Vatican Media

Papež v Firencah: k problemom Sredozemlja pristopimo skupaj

Od 23. do 27. februarja v Firencah prirejajo srečanje škofov in županov Sredozemlja.

Prvi dan bo na srečanju sodeloval tudi predsednik italijanske vlade Mario Draghi, sklepnega bogoslužja, ki ga bo obhajal papež Frančišek, pa se bo po navedbah Radia Vatikan udeležil predsednik države Sergio Mattarella.

Srečanje v Firencah želi izpostaviti pomen povezovanja cerkvene in civilne stvarnosti na področju sodelovanja, dialoga in mirnega sobivanja.

Srečanje v Firencah, ki so ga v Rimu predstavili konec minulega tedna, želi izpostaviti pomen povezovanja cerkvene in civilne stvarnosti na področju sodelovanja, dialoga in mirnega sobivanja. Udeležili se ga bodo škofje in župani iz dvajsetih držav, ki ležijo ob Sredozemlju. Izhodiščna podlaga razprav bosta papeževa okrožnica Vsi smo bratje in sinoda. Podoben dogodek so leta 2020 organizirali v Bariju.

Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, je na predstavitvi srečanja dejal, da obstajajo »nujni problemi«, ki se nanašajo na območje Sredozemlja in h katerim je treba pristopiti skupaj. Po njegovih besedaj skupno dobro ni pomemben gradnik samo za obalne narode, ampak za vso človeško družino. Izpostavil je geopolitično edinstvenost Sredozemlja, ki je stičišče treh celin in tudi »talilni lonec, ki združuje probleme vsega sveta«. Od srečanja v Firencah je zato pričakovati, da bo dalo zrele razprave in konkretna dejanja, ki bodo dolgoročna in bodo prestopila meje Evrope ter vplivala na vest državnih voditeljev.

Od srečanja v Firencah je pričakovati, da bo dalo zrele razprave in konkretna dejanja, ki bodo dolgoročna in bodo prestopila meje Evrope ter vplivala na vest državnih voditeljev.

Na programu so med drugim okrogle mize in razprave o pravicah in dolžnostih, namenjene verskim skupnostim v Firencah. 25. februarja je predvidena molitev v spomin mučencev in pričevalcev vere in pravičnosti. 26. februarja je načrtovano zasedanje škofov in županov, po javni razpravi pa bodo podpisali Firenško izjavo. Papež Frančišek bo v Firence prispel v nedeljo, 27. februarja. Sestal se bo s škofi in župani, na programu pa je tudi srečanje z družinami prebežnikov in beguncev iz Afrike in Bližnjega vzhoda. Ob koncu srečanja bo daroval slovesno sveto mašo v firenški baziliki Svetega križa.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh