Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v Srbiji: patriarh za, Krajinski Srbi proti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 09. 2013 / 08:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež v Srbiji: patriarh za, Krajinski Srbi proti

Papež v Srbiji: patriarh za, Krajinski Srbi proti

Beograjski patriarh Irinej načelno podpira Frančiškov obisk v Srbiji, zaveda pa se upora prebivalcev, predvsem izgnanih iz Kninske Krajine.

Srbski pravoslavni patriarh Irinej načelno podpira obisk papeža Frančiška v Srbiji, zaveda pa se, da bi to med določenim slojem prebivalstva, predvsem med Srbi, ki so bili pregnani iz Kninske Krajine, povzročilo precejšnje nasprotovanje. Okoli 200.000 Srbov iz Kninske Krajine in Vzhodne Slavonije na Hrvaškem je moralo v letih 1994 in 1995 zapustiti svoje domove in svetišča in odtlej v »izredno slabih pogojih« živijo v Srbiji, je pojasnil patriarh Irinej v pogovoru za sobotno izdajo nemškega časnika »Frankfurter Allgemeine Zeitung«. Med temi ljudmi je »veliko takih, ki jim ne bi bilo ravno všeč, če bi papež obiskal Srbijo«. Srbija sodi med redke evropske države, ki jih v novodobnem času ni obiskal še noben papež.

Patriarh Irinej je dejal, da s strani srbskih beguncev, pregnanih s Hrvaške, ne bi bilo mogoče povsem izključiti možnosti atentata. »Nismo prepričani, ali bi bili sposobni zagotoviti ustrezno varnost v naši deželi«, je pojasnil. Navsezadnje je bil atentat na papeža leta 1981 izpeljan celo v Rimu. Zato se mu zdi, da čas za obisk svetega očeta v Srbiji še ni dozorel.

Srbski pravoslavni patriarh je v »FAZ« spregovoril tudi o ekumenizmu. »Pri nas živi veliko pesimistov, ki sleherni stik z rimokatoliško Cerkvijo ocenjujejo kot škodljiv za pravoslavje«, je njegovo mnenje o nedavni preteklosti. To seveda ni prav, kar je potrebno tudi javno povedati.

Približevanje katoliške in srbske pravoslavne Cerkve velja pozdraviti, je prepričan patriarh. V pogovoru za omenjeni časnik je predlagal tudi sklic »Ekumenskega koncila«, kot najidealnejši kraj za srečanje med katoliško in srbvsko pravoslavno Cerkvijo pa omenja Niš, rojstni kraj cesarja Konstantina Velikega, ki je podpisal Milanski edikt.

Predvsem za pravoslavje in katoliško Cerkev, »ki sta si pravzaprav tako blizu, bi bilo izrednega pomena, da po tolikih letih pride do skupnega pogovora«, meni patriarh. Po navedbah »FAZ« je bil to prvi pogovor, v katerem je za tuj časnik sodeloval kak srbski pravoslavni patriarh.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh