Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Vatikanske jasli nas spominjajo na tragedijo v Sveti deželi

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 12. 2023 / 16:30
Oznake: Papež, Vatikan, Jaslice
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2023 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Vatikanske jasli nas spominjajo na tragedijo v Sveti deželi
Papež Frančišek nagovoril darovalce jaslic in božičnega drevesa v dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican media

Papež: Vatikanske jasli nas spominjajo na tragedijo v Sveti deželi

Papež Frančišek je ob nagovoru letošnjih darovalcev jaslic in božičnega drevesa na Trgu svetega Petra dejal, da nas jasli vabijo, da svoje misli usmerimo k tragediji, ki se odvija v Jezusovi deželi, in ponovno poudaril pomen majhnih gest za zaščito naših domov.

Papež Frančišek je sprejel v avdienco dve delegaciji iz občine Macra v regiji Piemont in osrednjeitalijanske škofije Rieti, ki sta obdarili letošnje božično drevo in jaslice. Odkritje jaslic in prižig božičnega drevesca na Trgu svetega Petra je predvideno ob 17. uri po rimskem času. Slovesnost bo vodil kardinal Fernando Vérgez Alzaga, predsednik Guvernata države Vatikan.

Jasli so poklon prvim jaslicam, ki jih je pred 800 leti, leta 1223, postavil sveti Frančišek Asiški v zaselku Greccio.

Frančišek je v nagovoru italijanskim delegacijam v dvorani Pavla VI. poudaril zgodovinsko povezavo med Grecciom in Betlehemom, ki postaja še posebej pomembna v trenutnem času tragične vojne v deželi, kjer se je rodil Jezus.

Molitev in tišina

Dodal je, da bi moralo razmišljanje o vseh jaslicah, tudi o jaslih v naših domovih, v nas prebuditi občutke nostalgije po tišini in molitvi v »našem pogosto burnem življenju«. Tišina, je dejal, nam omogoča, da »prisluhnemo, kaj nam Jezus govori s tega edinstvenega stola«, ki so jasli.

Molitev pa nam omogoča, »da izrazimo hvaležno začudenje, nežnost, morda solze, ki jih v nas zbudijo jaslice«. Na koncu je papež Frančišek komentiral božično drevo, ki stoji ob jaslicah na Trgu sv. Petra, 28-metrsko smreko iz zgornje doline Maira v bližini Torina.

Kretnje za okolje so znak spoštovanja do božjega stvarstva

Jelko so morali posekati, saj se bi lahko porušila. Po koncu pa bodo iz njenega lesa izdelali igrače za otroke v stiski. Drevo je okrašeno z lučkami in živimi cvetovi runolistov, ki jih gojijo v drevesnici za zaščito divjih runolistov, ki rastejo v gorah.

Majhne geste so bistvene za ekološko spreobrnjenje: so geste spoštovanja in hvaležnosti za božje darove. (papež Frančišek) 

Nalaganje
Nazaj na vrh