Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež voščil ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. ob prazniku sv. Andreja

Objava: 02. 12. 2009 / 12:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež voščil ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. ob prazniku sv. Andreja

Delegacija Svetega sedeža se je v Istanbulu udeležila slovesnosti ob prazniku sv. Andreja
Papež Benedikt XVI., Družina

Papež Benedikt XVI. je ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. voščil ob prazniku sv. Andreja, zavetnika ekumenskega patriarhata v Carigradu, in izrazil svojo duhovno bližino in molitev. Papeževo sporočilo je ekumenskemu patriarhu izročila delegacija Svetega sedeža, ki se je minuli ponedeljek v Istanbulu v Turčiji pod vodstvom predsednika Papeškega sveta za pospeševanje krščanske edinosti kardinala Walterja Kasperja udeležila slovesnosti ob prazniku sv. Andreja, so poročali pri vatikanskem radiu.

Benedikt XVI. je sicer v sporočilu še izpostavil iskreno prizadevanje obeh Cerkva za polno občestvo, njuno naraščajoče prijateljstvo in vzajemno spoštovanje, pripravljenost za medsebojna srečevanja in prepoznavanje skupnega bratstva v Kristusu. Papež je spomnil na zasedanje združene mednarodne komisije za teološki dialog na Cipru oktobra letos. Spodbudno je namreč, da so vse Cerkve članice komisije, kljub nekaterim težavam in oviram, izrazile željo za nadaljevanje dialoga. Kot je dejal Benedikt XVI., je vloga rimskega škofa v Cerkvi nedvomno kompleksno vprašanje in se je ne sme razumeti v smislu moči, temveč v okviru cerkvenega občestva, torej kot služenje za edinost v resnici in ljubezni.

Papež je tudi pozval k skupnemu služenju človeštvu, predvsem kar se tiče zaščite človekovega dostojanstva, zagovarjanja temeljnih etičnih vrednot, podpiranja pravičnosti in miru ter odzivanja na trpljenje, še posebej trpljenje povezano z lakoto, revščino, nepismenostjo in neenakim porazdeljevanjem dobrin. Kot področje skupnega delovanja obeh Cerkva pa je Benedikt XVI. še navedel opozarjanje in spodbujanje k večji zaščiti naravnega okolja.

Obisk delegacije Svetega sedeža v Istanbulu na praznik sv. Andreja je tradicionalen in vzajemen. Pravoslavna delegacija se prav tako vsako leto 29. junija udeleži slovesnosti na praznik svetih Petra in Pavla v Rimu. Delegacija Svetega sedeža, ki je v Istanbul prispela v nedeljo, se je naslednji dan udeležila še bilateralnih pogovorov s predstavniki ekumenskega patriarhata.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh