Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež vzklika 'Eviva Espana!'

Objava: 03. 03. 2010 / 13:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež vzklika 'Eviva Espana!'

Sveti oče bo novembra obiskal romarsko središče Santiago de Compostela in Barcelono

Papež Benedikt XVI. bo 7. novembra letos posvetil barcelonsko znamenitost, baziliko Svete družine. Dan pred tem bo preživel v španskem romarskem središču Santiago de Compostela, kjer letos obhajajo sveto leto. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je datume papeževega obiska sporočil včeraj. Obisk Španije je peto načrtovano potovanje Benedikta XVI. v letošnjem letu.

Ugibanja o papeževem obisku Santiaga so se pojavila minuli ponedeljek, ko je sveti oče v avdienco sprejel krajevnega nadškofa Juliana Barria in galicijskega območnega predsednika Alberta Nuneza Feijooja. Takrat je španski veleposlanik pri Svetem sedežu, Francisco Vazquez, kot možen termin obiska omenjal prihodnje leto, saj avgusta 2011 papeža pričakujejo v Madridu, kjer bodo obeležili Svetovni dan mladih. Po najnovejših načrtih pa sta potovanji v Barcelono in Santiago na prednostnem seznamu.

Z gradnjo bazilike Svete družine (Sagrada Familia), delom arhitekta Antonija Gaudija (1852-1926), so pričeli leta 1882. Enajst let kasneje je bila dokončana in posvečena kripta, ki že več kot stoletje služi kot bogoslužni prostor župniji, ustanovljeni po posvetitvi kripte. Leta 1935 so zaključili z deli na zvonikih in fasadi. Bazilika Svete družine je s svojo neponovljivo podobo postala simbol Barcelone, UNESCO pa jo je uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Cerkvena stavba je mešanica novokatalonskega sloga, različice nove gotike, secesije, katalonskega in evropskega modernizma.

V prihodnjih mesecih naj bi zaključili s prekrivanjem osrednje ladje, s čimer bi v baziliki prvič dobili zaprt prostor nad zemljo, kjer bi lahko opravljali bogoslužje. S prvim obhajanjem svete maše naj bi ‘Spravno cerkev Svete družine’ tudi posvetili.

Arhitekt Gaudi je leta 1883 prevzel vodenje gradbenih del pri baziliki, po več kot štiridesetih letih dela pa se je v neposredni bližini bazilike smrtno ponesrečil. Od leta 2000 za Antonia Gaudija teče postopek pred razglasitvijo za blaženega.

Na fotografiji: bazilika Svete družine v Barceloni

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh