Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: Za kristjana je najnevarnejši napuh

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 04. 2019 / 04:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.04.2019 / 13:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: Za kristjana je najnevarnejši napuh

Papež: Za kristjana je najnevarnejši napuh

Splošna avdienca: zaradi napuha mislimo, da smo boljši od drugih in podobni Bogu.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco predstavil dvanajsto katehezo o najpomembnejši krščanski molitvi očenaš. Tokrat je govoril o prošnji za odpuščanje grehov in poudaril, da je najnevarnejša lastnost kristjana napuh. Nihče med nami namreč ni popoln, pač pa vse dolgujemo Bogu, ki nas je prvi ljubil.

Papež Frančišek je o napuhu povedal: »Zaradi tega greha mislimo, da smo boljši od drugih in verjamemo, da smo podobni Bogu.« Napuh je torej za kristjana zelo nevaren. Dotakne se ga lahko, tudi če je globoko veren. Ta lastnost se v človekovem srcu pogosto naseli skorajda neopazno.

Današnja kateheza je bila namenjena človekovemu odnosu do bližnjega. V očenašu molimo: »Odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom.« Papež je poudaril, da noben človek ni popoln in da smo pred Bogom vsi grešniki. Vernike je povabil, naj prisluhnejo zgodbi nekoga, ki je naredil napako: zasvojenca, zapornika ali obsojenca, in se vprašajo, kdo ali kaj bi jih onkraj osebne odgovornosti lahko privedel do teh napak: ali gre zgolj za posameznikovo vest, ali pa sovraštvo in zapuščenost, ki ju oseba nosi v svojem srcu. Pomembno je, da smo Bogu vedno hvaležni za milost življenja in čudež stvarstva. Ljudje smo nenehno odvisni od Božje pomoči: »Ljubimo, ker smo bili najprej ljubljeni, odpuščamo, ker nam je bilo odpuščeno,« je pojasnil Frančišek.

V sklepnih besedah je papež spomnil na postni čas, ki se počasi bliža koncu. »Luč in tolažba velike noči sta že blizu,« se je poslovil od zbranih romarjev.

Vir: Kathpress / RV
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh