Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež za skupen in odločen boj proti otroškemu delu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2022 / 12:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež za skupen in odločen boj proti otroškemu delu
Otroško delo v Afganistanu. FOTO: Vatican Media

Papež za skupen in odločen boj proti otroškemu delu

Papež Frančišek je znova obsodil otroško delo in pozval k še odločnejšemu boju proti tej obliki izkoriščanja.

Po vsem svetu so »prizadeti milijoni deklic in dečkov« in »obsojeni na življenje v gospodarskem in kulturnem siromaštvu«, je sveti oče zapisal v sporočilu za udeležence Svetovne konference o odpravi otroškega dela, ki med 15. in 20. majem zaseda v Durbanu v Južni Afriki. Srečanje organizira Mednarodna organizacija dela (ILO), udeležuje pa se ga okoli 4.000 predstavnikov iz sveta politike, civilne družbe in gospodarstva.

Otroško delo je danes še vedno zelo razširjeno.

Papež Frančišek je udeležencem namenil sporočilo, ki so ga včeraj objavili tudi v Vatikanu. V njem voditelj Katoliške cerkve kritično ocenjuje dejstvo, da je otroško delo še danes zelo razširjeno. Papež kot konkretne primere navaja fante in dekleta, ki »orjejo polja, garajo v rudnikih, prepotujejo dolge razdalje, da prinašajo vodo, in opravljajo različna dela, ki jim preprečujejo, da bi redno obiskovali v šolo - da niti ne omenjamo zločina otroške prostitucije«.

Najstnik na smetišču. FOTO: Vatican Media

Lotiti se je treba vzrokov za otroško delo

Papež Frančišek zato poziva k še odločnejšim in okrepljenim ukrepom v boju proti otroškemu delu. Pristojni mednarodni in nacionalni organi morajo odpraviti »strukturne vzroke za svetovno revščino in sramotno neenakost, ki še vedno obstaja med člani človeške družine«. Naloga konference ILO v Durbanu je »ozavestiti« problem otroškega dela, da bi našli »ustrezne in učinkovite načine za zaščito dostojanstva in pravic otrok, predvsem s spodbujanjem sistemov socialne zaščite in dostopa do izobraževanja za vse,« še piše sveti oče.

Tragedija otroškega dela se je v zadnjih letih še poslabšala zaradi vpliva svetovne zdravstvene krize in širjenja skrajne revščine v mnogih delih našega sveta.

Papež je otroško delo označil za »tragedijo«, ki se je v zadnjih letih še poslabšala »zaradi vpliva svetovne zdravstvene krize in širjenja skrajne revščine v mnogih delih našega sveta«. Sveti sedež in Cerkev kot celota, je Frančišek zapisal v svojem pismu, si tudi prizadevata, da bi se proti temu pojavu borili »odločno in skupaj«. Papeževo sporočilo je zbranim udeležencem srečanja v Durbanu prebral papeški nuncij v Južni Afriki, nadškof Peter Bryan Wells.

Pranje avtomobila. FOTO: Vatican Media

Ozadje

Ni naključje, da je Mednarodna organizacija dela (ILO) peti mednarodni vrh o odpravi otroškega dela priredila prav v Durbanu: večina od 160 milijonov zaposlenih otrok po vsem svetu živi v afriških državah. ILO domneva, da je več kot 72 milijonov otrok v Podsaharski Afriki prizadetih zaradi otroškega dela, kar pomeni skoraj vsakega petega otroka. Strokovnjaki ocenjujejo, da je zaradi koronaepidemije na področju otroškega dela ogroženih še več milijonov otrok.

Otroci žanjejo bombaž. FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh