Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: konferenca o odpravi otroškega dela

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 22. 11. 2021 / 10:58
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: konferenca o odpravi otroškega dela
Otroško delo bomo izkoreninili šele takrat, ko bomo odstranili revščino in popravili izkrivljenost sedanjega ekonomskega sistema FOTO: Pixabay

Vatikan: konferenca o odpravi otroškega dela

V Vatikanu je ob koncu tedna zasedala mednarodna konferenca z naslovom »Izkoreniniti otroško delo, graditi boljšo prihodnost« v organizaciji Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Dogodek so priredili v virtualni obliki, omenjeni vatikanski dikasterij pa ga je po navedbah Radia Vatikan pripravil v sodelovanju s stalno misijo Svetega sedeža pri FAO. Udeleženci so razpravljali o oblikah otroškega dela, ki so v 21. stoletju še vedno navzoče, in o prepoznavanju ovir, ki preprečujejo dokončno izkoreninjenje tega nesprejemljivega pojava. Osredinili so se predvsem na področje zdravja in izobraževanja ter vprašanje, kako otroško delo vpliva na dostojanstvo otrok. Pri tem so izpostavili pomen dialoga in mednarodnega sodelovanja pri skupnem pristopanju k tej problematiki, ki gre onkraj teritorialnih in kulturnih meja.

Udeleženci so razpravljali o oblikah otroškega dela, ki so v 21. stoletju še vedno navzoče.

Udeleženci dogodka so si ogledali video z izborom papeževih misli o otroškem delu in druge video prispevke, ki neposredno prikazujejo otroke med delom ter obravnavajo temo kršenja otrokovih pravic, podporo dostojanstva otrok in prizadevanje Cerkve za vzpostavitev sveta, kjer otroško delo več ne obstaja. Zbrane so najprej nagovorili kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, Nobelov nagrajenec za mir Kailash Satyarthi in Maximo Torero, ekonomist in pomočnik glavnega direktorja oddelka za ekonomski in socialni razvoj pri Organizaciji za prehrano in kmetijstvo, sledili so govori predstavnikov različnih organizacij, ki so vključene v boj proti otroškemu delu. Srečanje sta sklenila Fernando Chica Arellana, vodja delegacije Svetega sedeža pri FAO, in Maurizio Martini, posebni svetovalec glavnega direktorja FAO.

Papež je nekatere udeležence konference sprejel v avdienco FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: izkoriščanje otrok za delo pomeni oropati jih prihodnosti

Nekatere udeležence omenjene konference je v avdienco sprejel tudi papež Frančišek, ki je v nagovoru pojasnil, da bomo otroško delo izkoreninili šele takrat, ko bomo odstranili revščino in popravili izkrivljenost sedanjega ekonomskega sistema.

Po papeževem mnenju je problematika izkoriščanja otrok za delo »še posebej pomembna za sedanjost in prihodnost našega človeštva«, kajti način, kako ravnamo z otroki, v kolikšni meri spoštujemo njihovo nedotakljivo človeško dostojanstvo in temeljne pravice, »izraža, kakšni odrasli smo in želimo biti ter kakšno družbo želimo graditi«.

Način, kako ravnamo z otroki, izraža, kakšni odrasli smo in želimo biti ter kakšno družbo želimo graditi.

Papež je dejal, da otroškega dela ne smemo zamenjevati z lažjimi gospodinjskimi opravili, ki jih otroci v svojem prostem času in glede na svojo starost lahko opravljajo v družinskem okolju, da bi pomagali svoji družini in bližnjim. Ta dela so na splošno koristna za njihov razvoj, saj jim omogočajo, da preizkusijo svoje spretnosti ter povečajo zavest in odgovornost.

Otroško delo je nekaj povsem drugega: »Je izkoriščanje otrok v proizvodnih procesih globalizirane ekonomije za dobiček drugih. Je zanikanje otrokovih pravic do zdravja, izobraževanja, skladne rasti, vključno z možnostjo igre in sanjarjenja. To je tragično. Otrok, ki ne more sanjati, ki se ne more igrati, ne more rasti. Otroško delo pomeni, da otroke, s tem pa tudi človeštvo oropamo prihodnosti. Otroško delo pomeni kršitev človekovega dostojanstva.«

Otroci so izkoriščanju za delo izpostavljeni zaradi različnih dejavnikov FOTO: Pixabay

Vsa družba se mora boriti proti otroškemu delu

Otroci so izkoriščanju za delo izpostavljeni zaradi različnih dejavnikov, med katerimi papež omenja predvsem skrajno revščino, pomanjkanje zaposlitve in posledično obupanost družin. Zato si moramo s ciljem, da izkoreninimo otroško delo, skupaj prizadevati za odpravo revščine in popravo izkrivljenosti sedanjega gospodarskega sistema, ki kopiči bogastvo v rokah nekaterih. Države in akterji podjetniškega sveta bi morali ob naši spodbudi ustvariti priložnosti za dostojno delo s pravičnimi plačami, ki bodo družinam zagotovile, da zadovoljijo potrebe, ne da bi bili njihovi otroci prisiljeni k delu.

Nalaganje
Nazaj na vrh