Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef zahteva ostrejši boj proti otroškemu delu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2019 / 09:52
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2019 / 10:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Unicef zahteva ostrejši boj proti otroškemu delu

Skoraj vsak deseti otrok na svetu je prisiljen delati za preživetje svoje družine.

Unicef in organizacija za zaščito otrok »terre des hommes« sta izrazila zahtevo po okrepljenem boju proti otroškemu delu. Še vedno mora okoli 152 milijonov dečkov in deklic - skoraj vsak deseti otrok na svetu - delati za preživetje svoje družine, so pri Unicefu pojasnili ob svetovnem dnevu boja proti otroškemu delu, ki smo ga obhajali v sredo, 12. junija.

Med njimi jih skoraj polovica (73 milijonov) trpi zaradi neprimernih delovnih pogojev, ki so nevarni ali izkoriščevalski. Večina otrok, ki so prisiljeni v delo, živi v Afriki (72 milijonov), sledi ji Azija (62 milijonov). Več kot 70 % deklic in dečkov dela v kmetijstvu.

Ne zadošča, če otroško delo zgolj obsojamo in prepovedujemo

Unicef poziva vlade, civilno družbo in podjetja, naj se ostreje borijo proti vzrokom za otroško delo, kot so skrajna revščina, pomankljiva izobrazba in diskriminacija deklic. »Ne zadošča, če otroško delo zgolj obsojamo in prepovedujemo,« je dejal predstavnik Unicefa. Po navedbah omenjene organizacije je v preteklih desetletjih število otrok, primoranih k delu, sicer močno upadlo, z 246 milijonov leta 2000 na 152 milijonov leta 2016. Upadanje pa se je v zadnjem času precej upočasnilo. »Če se bo napredek razvijal z enako hitrostjo kot danes, bo tudi leta 2025 na svetu še vedno 121 milijonov deklic in dečkov, ki bodo primorani delati,« pojasnjujejo pri Unicefu.

Organizacija »terre des hommes« predlaga strategije, kako bi odpravili vsaj najbolj škodljive oblike otroškega dela. Številne vlade po svetu bi morale uveljaviti obvezno šolanje in poskrbeti za to, da bi bili izravnani starost ob zaključku obveznega rednega šolanja in najnižja starost, ko je otrok pravno že dovolj star za redno delo. Okrepiti bi bilo treba državne nadzorne organe in podeljevati strožje kazni delodajalcem, ki izkoriščajo otroško delovno silo. Starši bi morali biti seznanjeni s posledicami izkoriščevalskega otroškega dela ter pri dečkih in deklicah, ki so recimo zaposleni v zasebnih gospodinjstvih, redno preverjati njihove delovne pogoje.

Vir: Vatican News
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Za Cerkev služenja in uboštva
Duhovna rast
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh