Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež za srečanje z žrtvami zlorab

Objava: 14. 04. 2010 / 07:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež za srečanje z žrtvami zlorab

Žrtve spolnih zlorab na Malti se želijo s papežem srečati ob njegovem obisku države ta konec tedna

Papež Benedikt XVI. se je pripravljen srečati z žrtvami spolnih zlorab, ki so jih zagrešili duhovniki, a ne pod pritiskom medijev, je včeraj v Vatikanu dejal tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi. Žrtve spolnih zlorab na Malti so namreč izrazile željo po srečanju s svetim očetom ob njegovem obisku države ta konec tedna, poročanje tujih tiskovnih agencij povzemajo pri STA.

P. Lombardi je pojasnil, da je papež že izrazil svojo pripravljenost za srečanje z žrtvami, kot je to v preteklosti storil v ZDA in Avstraliji, a želi, da takšna srečanja potekalo v duhu zbranosti in premišljevanja, ne pa v luči žarometov.

Enajst malteških državljanov, domnevnih žrtev spolnih zlorab s strani duhovnikov, je v ponedeljek zaprosilo za srečanje s papežem Benediktom XVI. Kot so pojasnili, želijo papežu dati priložnost za opravičilo za zlorabe, radi pa bi tudi, da bi jim pomagal prebroditi njihove travme.

Malteškim žrtvam sta se za zlorabe opravičila oba krajevna škofa. Na Malti so zaradi zlorab obsodili že štiri duhovnike, trije procesi pa so v Vatikanu še v teku. Še vedno potekajo preiskave na škofijski ravni, izsledke pa malteški cerkveni predstavniki prenašajo v Rim. Dva izmed duhovnikov, ki naj bi domnevno zlorabljali mladoletnike, sta že pokojna.

Malteški nadškof, Paul Cremona, je v ponedeljek napovedal srečanje z žrtvami zlorab. Do srečanja bo sicer prišlo v dnevih okoli papeževega obiska, vendar je malo verjetno, da se ga bo lahko udeležil tudi sveti oče sam. Z žrtvami pa naj bi se sestal tudi vatikanski tožilec Charles Scicluna, po rodu Maltežan.

P. Lombardi je včeraj povedal, da srečanje na Malti v že zelo natrpanem papeževem programu ni predvideno, vendar ga ne more niti izključiti niti napovedati. Papežev obisk na Malti bo trajal le nekaj več kot štiriindvajset ur, v tem času pa se bo srečal z vodstvom države in obiskal jamo, v katero se je zatekel apostol Pavel, ko je doživel brodolom.

Celoten program obiska je na voljo na spletnem naslovu http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/8BD8427EEBA66106C12577040026949F?OpenDocument.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh