Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zairski bogoslužni obred »obetaven zgled« za Amazonijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 12. 2020 / 08:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2020 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: zairski bogoslužni obred »obetaven zgled« za Amazonijo

Frančišek pohvalno o bogoslužju, »ki se dotakne src članov krajevne Cerkve«.

FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je podpira predlog, da bi za območje Amazonije uvedli specifičen bogoslužni obred. Katoliško bogoslužje, kakor ga obhajajo v nekaterih škofijah v Zairu, predstavlja »zelo obetavno pot« za pripravo podobnega obreda za države Latinske Amerike, je sveti oče zapisal v uvodu knjige, ki so jo v začetku tedna predstavili v Vatikanu. Delo, ki ga je izdala Vatikanska založba, obravnava poseben bogoslužni način iz Konga, ki ga je vatikanska Kongregacija za bogoslužje v tej državi uvedla leta 1988. Kot poudarja papež Frančišek, se mora »bogoslužje dotakniti src članov krajevne Cerkve in mora biti privlačno«.

Sveti oče je pred letom dni v Rimu obhajal bogoslužje po zairskem obredu Rimskega misala, o čemer pričujejo tudi fotografije, objavljene v novi knjigi z naslovom »Papež Frančišek in Rimski misal za škofije Zaira«. Kot papež poudarja v uvodu, »se čuti, da med obhajanjem v zairskem obredu odmevata kultura in duhovnost, ki ju navdihujejo verske pesmi v afriškem ritmu, zvok bobnov in drugih glasbenih inštrumentov, to pa predstavlja resnični napredek pri ukoreninjenju krščanskega sporočila v kongoški duši«.

Krščanstvo nima enega samega kulturnega vzorca

Krščanstvo nima enega samega kulturnega vzorca, pojasnjuje papež. Pri bogoslužju je pomembno upoštevanje kulturnih potreb določene skupnosti, ne da bi ob tem spreminjali bistveno naravo Rimskega misala – »kar zagotavlja nadaljevanje starodavnega in vesoljnega izročila Cerkve«.

Papež v svojem zapisu izrecno omenja tudi »ljubljeno Amazonijo«, kjer bi bilo treba v bogoslužje sprejeti »veliko dejavnikov, ki so lastni izkušnji staroselcev v njihovem globokem stiku z naravo, in spodbujati izvorne izraze v obliki pesmi, plesov, obredov, kretenj in simbolov«. Že drugi vatikanski cerkveni zbor (1962-65) je zahteval inkulturacijo bogoslužja v staroselska ljudstva, je spomnil Frančišek, toda napredka v tej smeri je bilo v zadnjih petdesetih letih zelo malo – z izjemo Zaira.

Lasten bogoslužni obred za območje Amazonije je bil eden od predlogov sinode o Amazoniji jeseni 2019.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh