Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež žaluje za pokojnim prijateljem kardinalom Lozanom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 22. 04. 2022 / 09:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.04.2022 / 09:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež žaluje za pokojnim prijateljem kardinalom Lozanom
Pokojni mehiški kardinal Javier Lozano Barragán. FOTO: Vatican Media

Papež žaluje za pokojnim prijateljem kardinalom Lozanom

Papež Frančišek je izrekel sožalje ob smrti mehiškega kardinala Javierja Lozana Barragana.

V Vatikanu so objavili vsebino telegrama, naslovljenega na škofa Zamore, Javierja Navarra Rodrigueza, v katerem je sveti oče izrazil iskreno pohvalo Lozanovemu zvestemu služenju Bogu in vesoljni Cerkvi. Pokojni kardinal, tako papež Frančišek, ga je »od leta 1980 počastil s svojim prijateljstvom«.

Mehiški kardinal je umrl minulo sredo v Rimu zaradi posledic, ki jih je utrpel po padcu.

Mehiški kardinal je umrl minulo sredo v Rimu v starosti 89 let. Po navedbah avstrijskega Kathpressa je nekdanji predsednik Papeškega sveta za zdravstvene delavce (1997-2009) umrl zaradi posledic, ki jih je utrpel po padcu. Omenjeni papeški svet je sedaj del Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju.

Pred imenovanjem na položaj v rimski kuriji je bil Lozano v rodni Mehiki od leta 1979 pomožni škof v nadškofiji tamkajšnje prestolnice Mexico City, v letih med 1984 in 1996 pa škof v Zacatecasu. Med drugim je vodil Inštitut za pastoralno teologijo Latinskoameriškega škofovskega sveta CELAM, igral je tudi pomembno vlogo na generalni skupščini Cerkve v Latinski Ameriki v Puebli leta 1979. Poleg tega je eden od ustanoviteljev Papeške univerze v Mehiki, vpleten pa je bil tudi v prelomno pravno priznanje Cerkve s strani mehiške države, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News.

Vse je bilo dar, nimam ničesar več, s čimer bi se hvalil.

Papež Janez Pavel II. je mehiškega duhovnika leta 1997 imenoval za vatikanskega »ministra za zdravje«, leta 2003 pa je bil sprejet v kardinalski zbor. Leta 2009 je Benedikt XVI. sprejel Lozanov odstop zaradi dopolnjene starosti in odtlej je kardinal živel umaknjeno v svojem rimskem stanovanju. Nedavno je dejal: »Vse je bilo dar, nimam ničesar več, s čimer bi se hvalil.«

Po smrti kardinala Lozana Barragána kardinalski zbor šteje 210 članov. Med njimi je 117 volivcev, 93 pa jih v primeru konklava ne more voliti novega papeža.

Kupi v trgovini

Moč upanja, Kardinal Van Thuân
Pričevanja
9,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh