Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sardinija: v 96. letu umrl kardinal de Magistris

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 02. 2022 / 09:51
Oznake: Cerkev, Spoved, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sardinija: v 96. letu umrl kardinal de Magistris
Kardinal Luigi de Magistris. FOTO: Vatican Media

Sardinija: v 96. letu umrl kardinal de Magistris

Nekaj dni pred svojim 96. rojstnim dnem je umrl kardinal Luigi de Magistris, upokojeni veliki penitenciar rimske kurije, je včeraj na svoji spletni strani sporočila škofija Cagliari.

95-letni cerkveni dostojanstvenik je zadnjih deset let živel v domači škofiji na Sardiniji in je po navedbah avstrijskega Kathpressa v tamkajšnji stolnici še pred nekaj leti redno spovedoval. V letih med 2001 in 2003 je vodil Apostolsko penitenciarijo, ki je pristojna za spovedi in podeljevanje odpustkov: na tem položaju je bil de Magistris na čelu enega izmed treh najvišjih cerkvenih sodišč.

Kardinal de Magistris je v letih med 2001 in 2003 vodil Apostolsko penitenciarijo.

Papež Frančišek je včeraj izrekel iskreno sožalje nadškofiji Cagliari. Kot je zapisal v telegramu nadškofu Giuseppeju Baturiju, se z veliko hvaležnostjo spominja de Magistrisa »kot marljivega in modrega sodelavca ter njegove velikodušne predanosti Svetemu sedežu«. Po Frančiškovih besedah sta 95-letnega kardinala odlikovali »brezhibna duhovniška gorečnost« in »ljubezen do služenja zakramentu sprave«.

Kardinal de Magistris se je rodil 23. februarja 1926 v mestu Cagliari na Sardiniji, v stari sardinski plemiški rodbini. V starosti 26 let je prejel mašniško posvečenje. Od leta 1958 je delal na različnih položajih v Vatikanu, med drugim kot vodja urada Kongregacije za nauk vere. Leta 1979 ga je papež Janez Pavel II. (1978-2005) imenoval za predstavnika Apostolske penitenciarije. Škofovsko posvečenje je prejel v starosti 70 let. Pet let pozneje mu je papež zaupal vodenje sodišča in mu podelil naziv nadškofa. Leta 2003 se je de Magistris iz starostnih razlogov upokojil.

Luigi de Magistris je bil potomec stare sardinske plemiške rodbine.

Papež Frančišek je de Magistrisa leta 2015 sprejel v kardinalski zbor. Po izročilu bi moral ta naziv prejeti že na položaju velikega penitenciarja, zato so opazovalci domnevali, da so sardinskega cerkvenega dostojanstvenika »spregledali« zaradi njegove kritike Janeza Pavla II.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh