Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl španski kardinal Martinez

Za vas piše:
T. M.
Objava: 08. 01. 2022 / 15:45
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2022 / 15:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl španski kardinal Martinez
Kardinal Álvarez Martínez (1925–2022). FOTO: Vatican Media

Umrl španski kardinal Martinez

V sredo, 5. januarja, je umrl španski kardinal Francisco Álvarez Martínez, upokojeni nadškof Toleda.

Papež Frančišek se ga spominja kot »predanega pastirja, ki je svoje življenje dolga leta zvesto daroval za služenje Bogu in Cerkvi« in svojcem pokojnega kardinala Martíneza in cerkveni skupnosti izraža sožalje ter zagotavlja molitev za »večni pokoj njegove duše, da bi mu Gospod Jezus podelil venec slave, ki ne mine«. Tako so zapisali na spletni strani Vatican Media. 

Álvarez Martínez se je rodil leta 1925. V duhovnika je bil posvečen 11. junija 1950. Med drugim je opravljal službo kanonika katedrale v Oviedu in zatem naddiakona. Med letoma 1950 in 1957 je bil osebni tajnik takratnega škofa ter istočasno opravljal duhovniško službo v okrožju Corredoria v Oviedu. Bil je tudi kancler, tajnik nadškofije in škofijski vikar ter kaplan v Terezijanskega inštituta v Oviedu.

Papež Janez Pavel II. je Martíneza leta 2001 imenoval za kardinala, aprila 2005 pa se je udeležil konklava, med katerim je bil izvoljen papež Benedikt XVI.

Martinez je škofovsko posvečenje prejel leta 1973 in v naslednjih letih opravljal vrsto služb, tudi pri Svetem sedežu. Bil je član Kongregacije za ustanove posvečenega življenja, predsednik ene od komisij pri Španski škofovski konferenci, leta 1994 se je udeležil sinode o posvečenem življenju. Bil je tudi apostolski administrator v škofiji Cuenca. Leta 1999 je sodeloval na drugem zasedanju škofovske sinode za Evropo.

Škof, ki je spremljal Cerkev na prelomu tretjega tisočletja 

»Kardinala Martíneza se v Toledu še vedno spominjajo kot dejavnega pastirja, ki je bil občutljiv za ljudi in njihove potrebe. V spominu ostaja njegova velika podpora ustanovitve centra "Hogar 2000", ki je namenjen socialni, zdravstveni in psihološki oskrbi bolnikov s HIV in ljudi, ki trpijo zaradi socialne izključenosti. Bil je eden od španskih škofov, ki je spremljal Cerkev na prelomu tretjega tisočletja, zlasti od leta 1995, ko mu je Janez Pavel II. zaupal vodenje nadškofije Toledo, do leta 2002, ko se je zaradi starosti upokojil,« so še zapisali na spletni strani Vatican Media. 


Nalaganje
Nazaj na vrh