Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: pogled v leto 2022

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 01. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.12.2021 / 11:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: pogled v leto 2022
Koledar Svetega sedeža tudi za leto 2022 še ne navaja veliko smernic za papeževe obveznosti. FOTO: Vatican Media

Vatikan: pogled v leto 2022

Kogar zanima, katerih večjih dogodkov se bo papež Frančišek udeležil v letošnjem letu, že tretjem, ki ga bo tako ali drugače zaznamovala koronaepidemija, mora pogledati v kavno usedlino, malce za šalo, malce zares v prispevku piše rimski dopisnik avstrijskega Kathpressa Roland Juchem.

Kot že na začetku pravkar minulega leta koledar Svetega sedeža tudi za leto 2022 ne navaja veliko smernic za papeževe obveznosti. Določena so slovesna bogoslužja ob večjih cerkvenih praznikih: veliki noči, binkoštih in božiču. V kakšni obliki jih bo v Vatikanu obhajal papež Frančišek, zaenkrat še ni povsem jasno.

Verjetnost, da bo vsaj poleti znova mogoče obhajati množična bogoslužja z več deset tisoč verniki na Trgu sv. Petra, pa je vsekakor večja kot v letu 2021. Če morda še ne za veliko noč, morda vsaj na binkošti. V začetku junija so temperature v Rimu že dovolj visoke, da se virus še dodatno »potuhne«. V velikanski baziliki sv. Petra se je že doslej lahko bogoslužij udeležilo okoli 2.500 oseb. V Italiji je 75 odstotkov prebivalstva polno cepljeno proti koronavirusni bolezni, tretji odmerek je doslej prejelo 18 odstotkov ljudi.

Papež Frančišek ima v devetem letu svojega pontifikata precej »visoko leteče« načrte za apostolska potovanja.

Vatikanski koledar prireditev zaenkrat še ne navaja natančnih lokacij prazničnih slovesnosti. Uradno so določena današnje bogoslužje na praznik Marije, Svete Božje Matere, bogoslužje na praznik Gospodovega razglašenja ali Svetih treh kraljev, ter sveta maša v Sikstinski kapeli v nedeljo, 9. januarja, ko naj bi papež tradicionalno podelil zakrament svetega krsta otrokom vatikanskih uslužbencev, rojenih v preteklem letu. Rutinsko vneseni v koledar so običajno termini sredinih splošnih avdienc in nedeljskih opoldanskih molitev angelovega češčenja.

Vsekakor pa ima papež Frančišek v devetem letu svojega pontifikata precej »visoko leteče« načrte za apostolska potovanja. Konec lanskega oktobra je v pogovoru za medije govoril o obisku Konga, Papue-Nove Gvineje, Vzhodnega Timorja in Oceanije. Še enkrat bi rad temeljiteje obiskal tudi Madžarsko, vendar nobene od teh napovedi zaenkrat še niso potrjene. Zgolj zato, ker si papež tega želi, še ne pomeni, da so potovanja že v pripravi in da se bodo dejansko zgodila.

Novi kardinali in delovanje kurije

Kmalu v začetku leta bo papež najverjetneje imenoval nove kardinale. Število predvidenih volivcev morebitnega novega voditelja vesoljne Cerkve je medtem padlo na 120. Frančišek in sinodalno tajništvo bosta še naprej spodbujala k sinodalnemu dogajanju, z namenom, da mu prisluhnejo in v njem sodelujejo ljudje znotraj in zunaj Cerkve. Le na ta način, je prepričan papež Frančišek, bo mogoče spoznati, s kakšnimi težavami, idejami in vizijami se ljudje dejansko ukvarjajo – in kaj od tega je v skladu z Božjo voljo.

Kmalu v začetku leta bo papež najverjetneje imenoval nove kardinale.

Še vedno čakamo tudi na celostno reformo rimske kurije, toda po papeževih besedah je večina reform že izpeljanih. »Praedicate evangelium«, kot je naslov dokumenta, bo le v pisni obliki zbral in povzel vse dosedanje sklepe.

Ali bo letošnje leto bolj naklonjeno potovanjem in turizmu?

Nov bo verjetno le izčrpen uvod o sinodalnosti v centrali vesoljne Cerkve, pa tudi združitev Kongregacije za katoliško vzgojo s papeškim svetom za kulturo in Kongregacije za misijone »Propaganda Fide« s papeškim svetom za novo evangelizacijo – torej oznanjevanje vere v sekulariziranih družbah.

Ljudje že močno pogrešajo romanja in turistična potovanja.

Upati je, da bo kljub koronarazličicama delta in omikron letošnje leto bolj naklonjeno potovanjem in turizmu. Kako zelo to ljudje potrebujejo je bilo opaziti že lansko pomlad v Rimu: mesto je bilo skoraj tako polno romarjev in turistov kot v času pred koronaepidemijo. S turisti so se v Rim vrnili tudi obiski ad limina škofovskih konferenc vesoljne Cerkve.

Finančna afera pred sodiščem

Mnogi tudi nestrpno pričakujejo nadaljevanje sodnega postopka v finančni aferi vatikanskega državnega tajništva. Ni še jasno, ali bo predsedujoči sodnik, Giuseppe Pignatone, sploh odprl glavno obravnavo. Doslej je obramba še čakala na celotno predložitev dokaznega gradiva s strani tožilca Alessandra Diddija, ki pa se, tako Juchem, »doslej še ni izkazal«.

Ni še jasno, ali bo glavna obravnava sploh odprta.

Ali bo celotno dogajanje v finančni aferi kdaj prišlo na dan, je bolj ali manj vprašljivo. Pri tem gre tudi za prisluškovanje članom kurije, ki naj bi ga domnevno spodbudil takrat št. 2 državnega tajništva, kardinal Giovanni Angelo Becciu. Medtem je že izgubil položaj prefekta Kongregacije za zadeve svetnikov, vendar odločno zavrača kakršno koli napačno ravnanje in se še naprej vztrajno bori za svoj ugled.

Svetovno srečanje družin in 95 let Benedikta XVI.

Mednarodni cerkveni koledar za letošnje leto sicer predvideva še svetovno srečanje družin v Rimu, ob sklepu leta Amoris laetitia (med 22. in 26. junijem), 3. evropske katoliške socialne dneve na temo »Evropa po epidemiji: nov začetek« v Bratislavi (med 17. in 20. marcem) in skupščino Ekumenskega sveta Cerkva v nemškem Karlsruheju (med 31. avgustom in 8. septembrom).

Upokojeni papež Benedikt XVI. bo 16. aprila dopolnil 95 let, 5. septembra pa bomo obhajali 25. obletnico smrti matere Terezije (1910-1997).

Kupi v trgovini

Vatikanski tajni arhiv
Zgodovina
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh