Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

S papežem Frančiškom skozi leto 2021

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 27. 12. 2021 / 20:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.12.2021 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
S papežem Frančiškom skozi leto 2021

S papežem Frančiškom skozi leto 2021

Ob koncu koledarskega leta povzemamo nekatere pomembnejše dogodke in besede papeža Frančiška, ki so v letu 2021 zaznamovali življenje vesoljne Cerkve.

Tudi osmo leto pontifikata je bilo kljub nadaljevanju koronaepidemije v znamenju številnih srečanj, apostolskih potovanj, pobud in novih dokumentov, spominjajo pri Radiu Vatikan.

Apostolska potovanja: Irak, Budimpešta, Slovaška, Ciper in Grčija

Sveti oče je v preteklem letu v okviru treh mednarodnih apostolskih potovanj obiskal pet držav. Marca se je kot prvi papež odpravil v Irak. Kot je poudaril v video sporočilu pred obiskom, je v to ljubljeno deželo odšel kot »spokorniški romar, da bi od Gospoda izprosil odpuščanje in spravo po letih vojne in terorizma, da bi prosil Boga za tolažbo src in ozdravljenje ran, in kot romar miru, ki ponavlja, da smo vsi bratje«.

Papež je v Irak odpotoval kot »spokorniški romar, da bi od Gospoda izprosil odpuščanje in spravo po letih vojne in terorizma«.

12. septembra je sveti oče odšel v Budimpešto, kjer je vodil slovesno bogoslužje ob sklepu 52. mednarodnega evharističnega kongresa, od tam pa je za tri dni odpotoval na Slovaško. Obiskal je Bratislavo, Košice in Prešov, obisk pa sklenil s sveto mašo v svetišču v Šaštinu, kjer so kot vsako leto na praznik Žalostne Matere Božje priredili narodno romanje.

Med 2. in 6. decembrom so papeža Frančiška gostili še na Cipru in v Grčiji. S postajami tega mednarodnega apostolskega potovanja, 35. po vrsti, sta povezani življenji apostolov Barnaba in Pavla, ki sta skupaj potovala in oznanjala evangelij.

Splošne avdience in opoldanske molitve

Tudi v preteklem letu je papež Frančišek vernike nagovarjal med sredinimi splošnimi avdiencami in med nedeljskimi opoldanskimi molitvami, v prvem delu leta zaradi epidemije še iz knjižnice Apostolske palače, brez navzočnosti romarjev. Do 23. junija so bile sredine kateheze namenjene molitvi, nato pa Pismu Galačanom. 17. novembra se je začel sklop katehez o sv. Jožefu. 8. decembra, na praznik Brezmadežne, se je zaključilo izredno leto, posvečeno Jezusovemu redniku.

8. decembra, na praznik Brezmadežne, se je zaključilo izredno leto, posvečeno Jezusovemu redniku sv. Jožefu.

Izredne pobude in dogodki

Na željo papeža Frančiška je bilo v letu 2021 udejanjenih več pobud in dogodkov: meseca maja molitveni maraton za konec epidemije, 1. julija pa dan premišljevanja in molitve za Libanon. 25. julija smo obhajali prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih, na praznik Kristusa Kralja pa prvi svetovni dan mladih po škofijah, ki ga je sicer vesoljna Cerkev obhajala na cvetno nedeljo. 10. oktobra se je s sveto mašo, ki jo je v vatikanski baziliki daroval papež, začela sinoda o sinodalnosti.

25. julija letos smo obhajali prvi svetovni dan starih staršev in ostarelih.

Letos smo prav tako prvič obhajali mednarodni dan človeškega bratstva. Določila ga je Generalna skupščina združenih narodov, ki je za datum določila 4. februar, dan, ko sta pred dvema letoma papež in veliki imam v Abu Dabiju podpisala Dokument o človeškem bratstvu.

Dokumenti in molitev

V preteklem letu so izšli tudi nekateri dokumenti, ki jih je napisal ali potrdil sveti oče. Z apostolskim pismom Spiritus Domini je službi branja beril in delitve obhajila v stalni in institucionalni obliki odprl tudi za ženske. Ob 700-letnici smrti Danteja Alighierija je izšlo apostolsko pismo Candor lucis aeternae, v katerem je papež poudaril aktualnost, trajnost in globino vere Božanske komedije. 11. maja je bil objavljeno apostolsko pismo Antiquum ministerium, s katerim je katehetsko poslanstvo opredeljeno kot posebna cerkvena služba. Z apostolsko konstitucijo Pascite gregem Dei (Pasite Božjo čredo) pa je bila 1. junija prenovljena VI. knjiga Zakonika cerkvenega prava. 16. julija je izšlo apostolsko pismo z naslovom Traditionis Custodes (Varuhi tradicije) o rabi rimskega bogoslužja pred koncilsko prenovo leta 1970.

Papež je tudi v letu 2021 z molitvijo in konkretnimi dobrimi deli izkazal svojo bližino ljudstvom, ki so jih prizadele epidemija in naravne nesreče.

S kirografom z dne 15. decembra je sveti oče ustanovil neodvisno Ustanovo Fratelli tutti, naloga katere bo širiti načela, zapisana v istoimenski okrožnici.

Papež Frančišek je tudi v letu 2021 z molitvijo in konkretnimi dobrimi deli izkazal svojo bližino ljudstvom, ki jih je epidemija najbolj prizadela, ter tistim, ki utrpeli naravne nesreče: podaril jim je ventilatorje in druge zdravstvene pripomočke ter namenil denarno pomoč.

V letošnjih božičnih voščilih rimski kuriji je sveti oče spregovoril o ponižnosti kot pogoju za vero, duhovno življenje in svetost.

Nalaganje
Nazaj na vrh